На Яворівщині планують збудувати перший в Україні тепличний комплекс з використанням геотермальної енергії Землі

На 29,7 гектарах у с.Годині Мостиської громади ТзОВ «Тріосан Холдинг Україна» має на меті вирощувати помідори, огірки, салат та перець

Про це повідомив в о голови ЛОР Юрій Холод.

Опалювати теплицю будуть із допомогою геотермальної свердловини, яку збудують поруч на 4,5 га території.

Для місцевого населення це означає створення додатково щонайменше 180 нових робочих місць із конкурентною зарплатнею. Інвестори зазначають, що в той час, як український південь потерпає від війни, Львівщина намагатиметься компенсувати поставки тепличних овочів для нашої країни та Європи.

На території України це перший проєкт із використанням геотермального ресурсу – тобто природного тепла самої Землі, яке видобувають з її глибинних шарів. Застосовують його для опалення, охолодження та виробництва електроенергії.

Загалом будівництво теплиць та сердловини коштуватиме щонайменше 68 мільйонів євро, залучити їх планують від американських партнерів.

Подібні теплиці та свердловини компанія вже реалізувала у Польщі та Словаччині. На суміжній до цих двох ділянок, але вже з українського боку кордону, експерти із видобутку геотермальної енергії провели попередні дослідження у 2019-2021 роках. Виявивши відповідні ресурси тепла, зважилися рухатися далі.

Варто зазначити, що розвиток геотермальної енергетики в європейських країнах є основним напрямом діяльності ТзОВ “Тріосан Холдинг”. ​Зокрема, команда сама виконує дослідження для виявлення геотермального поля, розробку проєктів, буріння, будівництво теплиць, під’єднання до зовнішніх мереж.

Про співпрацю у реалізації цього проєкту сьогодні Львівська обласна рада та Львівська обласна державна адміністрація підписали відповідний меморандум.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ