На Яворівщині відбудеться пероральна імунізація диких тварин проти сказу

Від середи на теренах Львівської області триватиме триденна імунізація диких м`ясоїдних тварин проти сказу. Для цього використовуватимуть вакцину вітчизняного виробника «Орісвак», яка повністю безпечна для людей, тварин і навколишнього середовища.

Вакцина має вигляд невеликих за розмірами поживних брикетів. Їхня зовнішня оболонка виготовлена із м’ясо-кісткового борошна, що має специфічний запах і приманює тварин на великих відстанях. Всередині є желеподібна капсулуа з антигеном вірусу сказу. На 21 день після поїдання брикети у тварин формується імунітет проти сказу, який триває мінімум рік.

З врахуванням Указу Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», розповсюдження профілактичної вакцини в кількості 304 850 доз передбачається методом наземного розподілу на території польових та лісових угідь області поза територіями населених пунктів, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами.

Вакцинацією охоплять територію площею 12,194 тис. км². У розрізі районів:

Дрогобицький – 630 км²;
Золочівський – 1660 км²;
Львівський – 2688 км²;
Самбірський – 2100 км²;
Стрийський – 2030 км²;
Червоноградський – 1700 км²;
Яворівський – 1330 км²;
Львівська МТГ – 56 км².
За інформацією ГУ Держпродспоживслужби в області спочатку року зафіксували 56 випадків захворювання на сказ. З них 57% випадків виявили у диких тварин, зокрема у лисиць – 31 випадок, у куниць – 1 випадок. Решта у собак та котів.

Звертаємо увагу! Заходи з пероральної вакцинації спрямовані на забезпечення стабільної епізоотичної ситуації щодо сказу тварин в області завдяки запобіганню поширення збудника серед диких м’ясоїдних тварин, тому у разі виявлення брикетів з вакциною прохання не руйнувати їх, не брати в руки, не переміщати на інші місця, а залишати привабливими для тварин.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ