На Яворівщині заблокували заїзд до пункту захоронення радіоактивних відходів

Сьогодні, у середу, 6 червня 2018 року, мешканці села Буда Яворівського району обурені і заблокували заїзд до пункту захоронення радіоактивних відходів.
Читайте більше тут: Новини Яворівщини
У Львівській області ряд підприємств та організацій використовують радіаційні небезпечні технології та матеріали із джерелами іонізуючого випромінювання. Усі роботи, пов’язані із збиранням, транспортуванням, захороненням та зберіганням радіоактивних відходів, виконує Львівський державний міжобласний спеціалізований комбінат (ЛДМСК), що входить до складу Державної корпорації «Українського державного об’єднання «Радон» – структурної одиниці Міністерства надзвичайних ситуацій України.
Відповідно до Постанови Ради Міністрів Української РСР від 21 грудня 1990 року № 377, до зони обслуговування ЛДМСК входить 7 областей України: Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Рівненська.
Жителям області не хотілось б стати заручниками будь-якої радіологічної небезпеки.
Вищевказаний об’єкт, побудований свого часу на самому вододілі, на схилах якого беруть початок річки двох морських басейнів, у випадку виникнення нештатних ситуацій може розкрити свою «Скриню Пандори», що призведе до потрапляння радіоактивних відходів у ґрунт, підземні та ґрунтові води, джерела, а також річки Розточчя з усіма негативними наслідками.
34473959_1783118618472790_4627590303799312384_n
Довідка
Пункт захоронення радіоактивних відходів Львівського ДМСК адміністративно розташований на території села Буда Яворівського району Львівської області, на відстані лише 16 км від м. Львова, до найближчої залізничної станції Брюховичі – 9 км. Майданчик, відведений для ПЗРВ (розміром 70х550 м; загальною площею 3,8 га), міститься в лісі, по всьому периметру відгороджений сіткою «рабиця». Слід зазначити, що тут знаходиться один із найунікальніших фізико-географічних районів України – Українське Розточчя, крайнім південно-східним відрізком якого проходить Головний європейський вододіл, що розмежовує на цій ділянці басейни річок Балтійського та Чорного морів. Саме в таку унікальну місцевість майже з третини території держави завозяться радіоактивні відходи і відпрацьовані джерела іонізуючого випромінювання.
У зоні спостереження знаходяться села Ясниська, Турича, Дубровиця, Майдан, Рокитне, Буда.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ