Народний хор “НОВА ЯВОРІВЩИНА” запрошує на ЮВІЛЕЙНИЙ КОНЦЕРТ з нагоди 50-річчя

Народний етнографічний хор “НОВА ЯВОРІВЩИНА” запрошує шанувальників народної пісні, традицій і звичаїв Яворового краю на ювілей.

29 січня, о 17:00 в концертному залі ПК “Кристал” відбудеться ЮВІЛЕЙНИЙ КОНЦЕРТ з нагоди 50-річчя творчої діяльності народного етнографічного хору “НОВА ЯВОРІВЩИНА”.

ДОВІДКА
Гордістю і окрасою Яворового краю є етнографічний народний хор “Нова Яворівщина”, який у 1972 році створив Роман Жеплинський (13. 03. 1932, м. Дрогобич, Львів. обл. – 28. 04. 2009, м. Новояворівськ, Львів. обл.) – бандурист, самодіяльний композитор, фольклорист, культурно-просвітницький діяч.
Великий ентузіаст і збирач фольклору п.Жеплинський та колектив “Нова Яворівщина” дбайливо зібрали чудові народні пісні, традиції, звичаї яворового краю та вдихнули в них нове життя. Пісні, наповнені любов’ю до рідної землі, її краси у виконанні “Нової Яворівщини” продовжують линути і зараз в різні куточки України, близькі і далекі країни світу.
Ще в 60-70 роки минулого століття, учасники хору записували в селах забуті пісні, легенди, обряди, традиції. Звичайно, проводилась обробка та аранжування цих творів для виконання їх на сцені, передач по радіо і телебаченні. Незважаючи на перешкоди з боку тодішньої комуністичної влади, знову ожили яворівські гаївки, щедрівки та риндзівки, обжинки та весільні пісні. У 1974 році кіностудією “Укртелефільм” з участю “Нова Яворівщина” був знятий фільм ”Фарби Яворівщини”.
За високу художню майстерність та успішні виступи на оглядах, фестивалях у 1972-1978 рр. хор “Нова Яворівщина” був нагороджений срібною та золотою медалями лауреата республіканського та всесоюзних оглядів народної творчості. У 1977 р. хору присвоєно почесне звання “самодіяльний народний хор”. Він перший в Україні показав весільний обряд. “Нова Яворівщина” була єдиним із колективів слов’янських народів, який на міжнародному фольклорному конкурсі “Бескиди-89” у Польщі завоював друге місце серед 42 колективів із 23 країн світу.
Цей хоровий колектив брав участь у святкуванні 500-річчя козацтва у Запоріжжі, дав концерти на Херсонщині, Одещині, Гуцульщині, на Волині. У 1995 р. “Нова Яворівщина” здійснила поїздку в Югославію і дала багато концертів, сприяла відродженню української громади у важкий для неї час посилення наступу так званого “русинства”.
З 2007 року славну історію колективу продовжує диригент і керівник хору Степан Деда. Сьогодні “Нова Яворівщина” працює над оновленням репертуару і бере активну участь у мистецьких, культурних, благодійних заходах не лише Новояворівської громади, а й країни.
Протягом всього свого існування хор був і є активним борцем за збереження, відродження і популяризацію української народної творчості.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ