Неділя сиропусна. Прощена неділя

26 лютого – остання неділя перед Великим постом. Вона називається Неділя сиропусна, оскільки це останній день, коли вживаються молочні продукти перед Великим постом. В цей день в церквах на Літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді. Згідно з цим Євангельським читанням, християни просять цього дня один в одного прощення гріхів. Це перший крок на шляху до Великого посту. Тому цю неділю прийнято називати Прощеною неділею.
Великодній піст – час духовної підготовки віруючих до свята Великодня.
У період Великого посту не влаштовують весілля та інші гучні урочистості.
Піст для християн повинен стати часом подвигу душі та тіла, належної підготовки до Великодня зокрема. Час посту відображається і в практиці церковної молитви.
Традиційно в Прощену неділю говорять дві фрази: “Пробач мені” і “Бог простить – і я прощаю”. Представники церкви уточнюють, що не можна використовувати більш звичне для нас “вибач”, так як ця фраза передбачає, що людина не відчуває за собою провини, але використовує ввічливу конструкцію.
Також, у Прощену неділю не можна плекати образи і відмовляти прощення. Під час церковної літургії священики нагадують слова Святого письма, що не пробачивши самому, як можна сподіватися на прощення з боку Бога? Прийнято просити прощення у всіх, з ким спілкувався протягом року, часто формулу звернення доповнюють: “Прости мене, будь ласка, якщо я в чому винен перед тобою”.

Попросіть вибачення у своїх рідних і близьких, якщо ви їх чимось образили.

294490_1

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ