Офіційне закриття туристичного сезону у ведмежому притулку “Домажир”

У неділю, 2 грудня 2018 року, ведмежий притулок “Домажир” оголошує, що відбудеться останній день відвідувань ведмедиків.

Відбудеться офіційне закриття туристичного сезону.

Зимова сплячка – це своєрідне пристосування тварин до зими З появою перших “білих мух” деякі тварини впадають у глибокий сон, тобто включається так званий “економний режим”. Організм теж реагує на це по своєму: в 10 разів зменшується серцебиття, обмін речовин знижується в 100 разів, температура тіла стає набагато вища ніж температура навколишнього середовища.

Чому ведмеді впадають у сплячку? З приходом зими стає все складніше добувати собі їжу, тому що снігова ковдра вкриває і так промерзлий ґрунт. Ведмедю доводиться витрачати багато сил на пошук їжі. Полетіти у теплі краї ведмеді не можуть ось вони і знайшли для себе альтернативу. У період сплячки температура тіла ведмедя знижується на 5 градусів, а пульс майже не зазнає змін. Частота серцевих скорочень сповільнюється з 40 до 8 ударів за хвилину. Кожна клітина тварини починає дуже економно витрачати енергію.

Влітку денний раціон ведмедя складає 20 000 калорій. За цей сезон в тварини наростає 15 сантиметрів жиру. Цей жир ведмідь спалює під час зимової сплячки, забезпечуючи себе необхідною енергією. Одні вчені називають зимову сплячку лише дрімотою, інші наполягають, що сплячка справжня. Клишоногі можуть спати до 4 місяців, за цей період вони не торкаються їжі та води. Деякі види ведмедів можуть впадати у неглибоку сплячку і прокидатися раз на кілька тижнів, щоб попити води і перекусити.

Часто під час сплячки клишоногі не закривають очі. Тварину можна розбудити шумом. Прокинувшись, ведмідь адекватно орієнтується в часі та просторі. У цей момент він дуже небезпечний та готовий до атаки. Можливо, це і є головна причина, по якій температура тіла тварини не опускається до рівня навколишнього середовища. Низька температура занурила б його в стан анабіозу, тобто, зробила б його легкою здобиччю.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ