По Яворову пройшла духовна ходу Миру

У неділю, 15 січня, в місті Яворові Львівської області відбулася духовна хода Миру, очолювана п’ятьма місцевими священиками УГКЦ,  під час якої люди різних конфесій молилися за мир та злагоду в Україні. Стартував цей молитовний похід в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, де отець-декан Степан  зачитав «Послання Папи Франциска на святкування 50-го Всесвітнього Дня Миру», наголосивши, що «цю духовну ходу Миру Яворів офірує Україні».

«Ненасильство – стиль політики на користь миру», – такою є тема 50-го Всесвітнього дня миру, що  припав в цьому році  1 січня, та Послання Папи Франциска з цієї нагоди, що було підписане торік,  8 грудня, а 12 грудня – оприлюднене. У ньому понтифік стверджує, що рішуче й послідовне застосування ненасильства спричинилося до вражаючих результатів та заохочує всіх, включаючи політичних і релігійних провідників, відповідальних у міжнародних організаціях та керівників підприємств та ЗМІ, прийняти програму й виклики, що випливають з Євангельських Блаженств», – сказав отець Степан.

Засніженими вулицями Яворова від стародавньої церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що на «Малому Передмісті», до храму Преображення Господнього, що на «Великому Передмісті» йшли з лампадками, колядуючи, поважного віку люди, молодь, батьки вели малих діток. Зупинялася процесія біля яворівських храмів: римо-католицького костелу св. ап. Петра і Павла,  церков УГКЦ Святого Юра, Успення Пресвятої Богородиці, пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому, Хреста на роздоріжжі, від якого пролягає шлях до постійного місця дислокації легендарної 24-ї окремої механізованої Залізної бригади імені Данила Галицького, щоб прочитати молитви та послухати проповіді священиків та виступи молодіжних активістів. 

Наприкінці молитовної ходи Миру, в мікрорайоні Яворова «Велике Передмістя» учасники акції зайшли в церкву Преображення Господнього, де  священик, отець Олег попросив помолитися за душі українських воїнів, які за вірність присязі народові та любов до України заплатили життям в зоні АТО.

Церковна громада та настоятель храму подбали, аби учасники акції могли погрітися біля величезної ватри та скуштувати солодощів з гарячим чаєм. Супроводжували процесію по всьому Яворову поліцейські.

Нагадаємо, що в 2017  році Всесвітній день миру припав на 1 січня. Це свято ще називають Днем всесвітніх молитов про мир, встановлене 8 грудня 1967 року римським папою Павлом VI.  А 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».

У цьогорічному посланні до віруючих Папа Римський Франциск завершує такими словами: «Ми всі хочемо миру; багато людей будують його кожен день маленькими справами, багато людей страждають і терпеливо зносять втому від величезної кількості спроб побудувати мир. У 2017 році, ми маємо докласти зусиль, молитися та діяти, щоб стати людьми, які винищили зі своїх сердець, зі своїх слів та вчинків будь-які акти насильства, ми маємо побудувати ненасильницькі спільноти, які будуть опікуватися нашою спільною домівкою. Немає нічого неможливого, якщо ми звернемося до Бога в молитві. Будь-яка людина може стати будівничим миру».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ