Податок на спадщину 2017 року

Фахівці Яворівського відділення Городоцької ОДПІ повідомляють, що з 25 березня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини». Законом внесено зміни до Податкового кодексу України щодо визначення членів сім’ї фізичної особи першого та другого ступенів споріднення, а також щодо оподаткування спадщини за нульовою ставкою у разі успадкування майна цими категоріями осіб із застосуванням цих норм з 1 січня 2017 року.
Відтепер, членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.
Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей розділу вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.
За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб з 01.01.2017 р. оподатковується спадщина, успадкована членами сім’ї спадкодавця другого ступеня споріднення: рідними братами та сестрами, бабусями та дідусями, онуками (до 01.01.2017 р. не оподатковувалась лише спадщина, що успадковувалася членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені).
Такий самий порядок оподаткування стосується і подарунків, які оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини, тобто, подарунки від родичів першого та другого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою.
Доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юридичною особою або фізичною особою – підприємцем, оподатковуються на загальних підставах.
Скасовано необхідність оцінки майна у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та дарування об’єктів, які оподатковуються за нульовою ставкою. Але, в інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ