Районний музей військової історії Яворівщини

Районний музей військової історії Яворівщини відкрито з 1.06.2016 р. відповідно до розпорядження голови Яворівської РДА № 316/6-16 від 20.05.2016р.
Засновником музею є Яворівська районна рада. Про це йдеться на сайті Яворівської РДА.
Музей створений з метою збереження, вивчення пам’яток військової, історичної, матеріальної та духовної культури Яворівщини, виявлення, збирання наукового дослідження, пропаганди військової історії Яворівського району від ранньої доби до сучасності, а також залучення учнівської та студентської молоді до вивчення і збереження історико-культурної спадщини українського народу, формування освіченої розвиненої особистості та сприяння вихованню у неї патріотизму, любові до України, поваги до національних цінностей українського народу та його військових традицій.
Основними завданнями музею є:
– збереження пам’яті про вихідців з Яворівської землі, які віддали своє життя за свободу, незалежність та цілісність України в період першої та другої світових воєн, національно-визвольних змагань першої половини та середини ХХ століття,про воїнів, що приймали участь у війнах та збройних конфліктах як на території України, так і на територіях інших держав, про учасників Революції Гідності та Антитерористичної операції на Донбасі;
– вивчення та дослідження місць військових дій та бойових сутичок на теренах Яворівщини у різні історичні періоди та знайдених на них військово-історичних пам’яток;
– залучення молоді до пошукової, науково-дослідницької роботи, формування у середовищі молодих людей соціально-громадського досвіду в прикладах історичного минулого рідного краю;
– проведення культурно-освітньої та військово-патріотичної роботи серед молоді, інших верств населення;
– виховання громадян на принципах гуманізму, патріотизму та високих моральних засад.
Протягом року у музеї проводяться екскурсії, організовуються бесіди згідно тематики музею, зустрічі відвідувачів з учасниками національно-визвольних змагань, ветеранами війни в Афганістані, учасниками АТО.
Нові матеріали, що надійшли у фонд музею – обойма від автомата Шмайсер, підсумок для патронів для снайпера, радянська пілотка, осколки снарядів.
У 2017 році для музею за сприяння Яворівської райдержадміністрації та відділу культури і туризму закуплено підсилювач, дві колонки, проектор, екран і тринога.
Також створено музичний гурт військово-патріотичного напряму «Паралелі часу», який виступив 6.12.2017р. у військовій частині 184 навчального центру сухопутніх військ ім.. П.Сагайдачного с. Старичі та у військовій частині с. Острог з нагоди Дня Збройних сил України.
Музей тісно співпрацює з Яворівською районною організацією Української спілки ветеранів Афганістану.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ