Смерть новояворівчанина у Португалії: суд виніс вирок

У понеділок, 10 травня, суд у Лісабоні виніс рішення у справі про загибель громадянина України Ігоря Гоменюка в центрі утримання мігрантів у аеропорту столиці Португалії.

Про це інформує Радіо Свобода.

Згідно з рішенням, двоє з трьох інспекторів міграційної служби отримали сім років ув’язнення, ще один – дев’ять за «ненавмисне вбивство».

Нагадаємо, що 12 березня минулого року 40-річний Ігор Гоменюк прилетів до аеропорту Лісабона Там троє працівників міграційної служби відвели його до приміщення тимчасового монтажного центру, побили та закрили в кайданках на вісім годин. Гоменюк помер через напад епілепсії, що трапився в нього, коли він був зв’язаним.

Спочатку посадовці міграційної служби спробували приховати інцидент та в бланку заявки на проведення судмедекспертизи написали, що тіло Гоменюка знайшли на вулиці. З ордера на арешт інспекторів, який потрапив до місцевих журналістів, стало відомо, що за декілька днів до смерті українцю проводили дослідження в лікарні, а також що він скаржився на болі. Побили Гоменюка нібито, щоб той не шумів.

Суд, який розглядав справу, встановив, що під час допиту працівники Служби в справах іноземців і кордонів (SEF) били Гоменюка кийками й зламали ребра, через що він і задихнувся. На початку слідства посадовців звинувачували у вбивстві, однак винними їх визнали в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень

У лютому 2021 року почався суд над трьома інспекторами SEF, яких звинуватили у побитті.

Наприкінці минулого року португальський уряд також вирішив сплатити компенсацію в 700 тисяч євро дружині та двом дітям загиблого, які залишилися в Україні.

Цей випадок спричинив політичний резонанс у Португалії, відставку голови SEF Кріштіни Ґатойнш і вимоги з боку опозиції до реорганізації SEF. Щоправда, чиновниця офіційно зробила це не через смерть українця.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ