Сьогодні виповнюється 111 років з дня народження Романа Шухевича

Роман Шухевич – політичний та військовий діяч, посмертно нагородженний званням Героя України.
Сьогодні, у суботу, 30 червня 2018 року, виповнилося 111 років з дня народження українського політичного та військового діяча, генерал-хорунжого, головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича.
Читайте більше тут: Новини Яворівщини
Роман Шухевич народився у Львові 30 червня 1907 року. Його дитинство пройшло у містечку Краковці Яворівського повіту на Львівщині. Там же закінчив народну (початкову) школу. З 1917 по 1925 р. навчався у філії Львівської Академічної гімназії. Під час навчання Роман мешкав у Львові у своєї бабусі Герміни Шухевич, де і познайомився з тодішнім командантом УВО Євгеном Коновальцем. У вересні 1926 року Роман Шухевич поступив до Львівської політехнічної академії на державно-мостовий факультет. У 1928-1929 рр. відбуває військову службу в польській армії. Як студента його зразу ж направили у старшинську школу підхорунжих, але через деякий час звільнили з причини політичної ненадійності. У 1934 р. закінчив університетські студії зі званням інженера.
За життя Шухевич показав себе талановитим політиком. Саме під його керівництвом ОУН зробила цілу низку вкрай важливих політичних кроків. У серпні 1943 провели ІІІ Надзвичайний великий збір ОУН, прийняли розгорнуту програму організації, що була по суті програмою національно-визвольного руху. Так, було розпочато курс на створення повстанських формувань (УПА) і на відкриту збройну боротьбу проти «двох окупантів-імперіалістів» — III Рейху та СРСР.
Генерал-хорунжий УПА починав як звичайний рядовий гарматник у польському війську. У 1928-1929 роках Шухевич проходив строкову службу в артилерійській частині у Володимирі-Волинському та навіть навчався в так званій підстаршинській школі. Але через участь в українській націоналістичній організації він вважався неблагонадійним, тому не зміг завершити навчання і залишився рядовим.
Уже у ті часи Шухевич та його побратими будували Українську повстанську армію за зразками регулярних армій: створювались штаби (Головний та регіональні), офіцерські (старшинські) школи, система звань та посад, і навіть власна нагородна система. Запроваджені ним принципи і норми політичної та військової діяльності стали концептуальною основою української визвольної боротьби 1940-1950-х років.
Роман Шухевич –символ героїчної боротьби за УССД. 5 березня 1950 р. він загинув героїчною смертю у підпільній хаті у с. Білогорща біля Львова під час бою з московськими окупантами.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ