Творча зустріч з Богданою Фільц в Яворові

У п’ятницю, 27 жовтня 2017 року о 15:00 год., в місті Яворів відбудеться творча зустріч з Богданою Фільц. Зустріч пройде в Народному домі міста.
Довідка
Богдана Фільц – український композитор і музикознавець, кандидат мистецтвознавства, доктор філософії мистецтва, Заслужений діяч мистецтв України, Лауреат премій імені Миколи Лисенка, імені Віктора Косенка, Мистецької премія «Київ» імені Артемія Веделя.
Родом Богдана Фільц з Яворова. 1958 року закінчила Львівську консерваторію (клас С. Людкевича). Від 1963 року співпрацівник Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР (сьогодні Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України).
Народжена в одній із відомих інтелігентно-просвітницьких родин Галичини (батько — адвокат, активний діяч «Просвіти», ініціатор створення багатьох культурно-мистецьких закладів у Яворові, мати — закінчила філософський факультет, до того ж гарна піаністка), Богдана рано втратила батьків внаслідок сталінських репресій 1939 року, у 40-і роки перебувала на засланні в Казахстані. Круглими сиротами Богдана, разом з сестрами, 1945 року опинилася у Львові. Але закладені змалку потяг до знань і любов до прекрасного, опікування родини, знов повернули її до занять музикою. Почали з’являтись і перші власні твори.
Творче формування композиторки нерозривно пов’язане з двома культурними столицями України — Львовом і Києвом. У Львові — навчання в консерваторії, спілкування з найвидатнішими музикантами Західної України — Станіславом Людкевичем, Василем Барвінським. У Києві — аспірантура під керівництвом Лева Ревуцького, наукова праця у відділі музикознавства Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського.
Богдана Фільц є автором понад 400 творів. У доробку композитора твори для симфонічного оркестру, концерт для фортепіано з оркестром, п’єси для бандури, скрипки, фортепіано, хорові твори, солоспіви на слова Тараса Шевченка, Лесі Українки, Володимира Сосюри, Адама Міцкевича, обробки українських народних пісень.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ