У Львові назвали інвесторів, які зможуть будувати сміттєпереробний завод

У львівського сміття з’явився шанс бути потрібним. Адже його можна використовувати, як вторинну сировину чи біопаливо. Але для цього місту вкрай необхідний сміттєпереробний комплекс. Конкурс на його будівництво в грудні оголосили обласні чиновники, і вже вчора визначилися із трьома потенційними інвесторами.
Побудувати на Львівщині сміттєпереробний комплекс хотіло 5 фірм. Втім, дві з них не подали усіх належних документів. А от схвальні відгуки робочої групи отримали інвестиційно-екологічна компанія “ІЕК”, ТЗОВ “Глассворк технолоджі” та “Вейст Менеджмент Системс”.
«Ці фірми зареєстровані в Україні та вже мають подібний досвід. Втім, без детального опрацювання документів, які вони подали, ще не можна стверджувати, чи їхні пропозиції добрі чи ні», – каже член робочої групи із пошуку ділянки під завод Алла Войціховська.
Дві із зазначених фірм хочуть побудувати завод у Новому Роздолі, на території вже недіючого гірничо-хімічного підприємства “Сірка“.
«Тут має бути побудований сучасний завод. Тільки відразу засторога для всіх: щоб то не було так, що побудували приміщення, а потім по старому дідівському методу звозили сміття і зсипали його»,– застерігає заступник директора гірничого підприємства «Сірка» Іван Мостовий.
Третій інвестор претендує на ділянку у Дрогобицькому районі, на території діючого сміттєзвалища, що поблизу села Брониця. Та місцеві мешканці категорично проти такого сусідства.
«Ніхто не згідний. Я, наприклад, не чула, що і селищний голова таку пропозицію підтримує. Я думаю, що то жодна людина не схвалить. Якщо би в нас технології були такі, як за кордоном, то нехай будують. А в нас такого не буде»,– обурюється жителька села Брониця.
У свою чергу, екологи запевняють, що обидві ділянки надаються для будівництва сміттєпереробного комплексу. Тож наступний крок – за інвесторами. Вони мають представити свої ідеї громадськості.
«Якщо будуть дотримуватися усіх технологій, то такі об’єкти можуть розміщуватися близько до житлової забудови. Звичайно, необхідно брати до уваги геологію даної земельної ділянки, як близько розміщені ґрунтові води та водні об’єкти»,– додає юрист-еколог Ольга Мелень-Забрамна.
Тож уже за тиждень три інвестори публічно презентуватимуть свої доробки. Після цього робоча група обере учасників для наступного етапу конкурсу. А остаточного переможця визначать 1 червня.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ