У Новояворівську почали встановлювати новорічну ялинку

Сьогодні, 14 грудня 2018 року, у місті Новояворівськ почали встановлювати головну ялинку міста.
Як і торік новорічна красуня буде штучною.

Щирість, доброта, слухняність є запорукою дарунків від Святого Миколая. Тож, саме, 18 грудня планується відкриття міської ялинки.

Історія новорічної ялинки дуже цікава. А скільки захоплюючих легенд про її походження існує!

Як з’явилась новорічна ялинка?
Одна з найпопулярніших легенд про новорічні ялинки розповідає: якось у морозний ясний святвечір ватажок німецької Реформації Мартін Лютер повертався додому. Дорога пролягала через густий ліс. Раптом чоловік побачив дивовижне видовище: крізь пухнасте віття однієї з ялинок просвічували зорі!
Той зимовий пейзаж настільки запам’ятався Мартіну, що він поставив ялинку у себе вдома і прикріпив до неї свічки. Яскраві вогні робили ялинку особливо прекрасною та загадковою, і нагадували чоловікові про зорі.

А звідки взялася срібна мішура на ялинці?
Давним-давно жила на світі бідна, але дуже добра жінка. І мала вона багато дітей. Наближалось Різдво, тому жінка прикрасила ялинку. Різдвяна красуня вийшла скромною, лише кілька прикрас виблискували у вечірніх сутінках. Уночі, коли всі міцно спали, ялинку ще й обплели павуки. Та Христос, побачивши безмежну доброту серця бідної жінки, благословив ялинку, а густу павутину перетворив на сяюче срібло.

Згідно зі стародавнім французьким літописом, перші святково вбрані ялинки з’явились у 1605 року в Ельзасі, Франція: «На Різдво в тутешніх будинках встановлюють ялинки, а на їх гілки вішають троянди з кольорового паперу, яблука, печиво, шматочки цукру і мішуру».

Згодом традицію прикрашати ялинку перейняли німці, а пізніше й інші європейці. Та розкіш святкової ялинки на той час була доступною лише багатим дворянам і купцям.

Першу скляну іграшку-кулю видули у ХVI ст. у Тюрінгії (Саксонія). Саме тут з’явилось і перше промислове виробництво іграшок.

Традиція встановлювати різдвяні ялинки набула широкого вжитку відносно недавно — на початку ХIХ століття. Спочатку вічнозелені красуні з’являлись лише в імператорських палацах Франції, Німеччини, Англії, Норвегії, Данії.

Загальнодоступною ялинка стала тільки в другій половині ХIХ ст.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ