Увага! Небезпечна підліткова гра у соцмережах!

Важливо для батьків! Поцікавтесь під які групи підписані Ваші діти у соцмережах!
Вже багато місяців поспіль у мережі обговорюють небезпечну підліткову гру “Синій кит“, або ж “Тихий дім”, “Море китів”, “Розбуди мене о 4:20”. У смертельної гри багато назв, але результат завжди однаковий – закінчене життя і зламані горем батьки, які не розуміють, що ж змусило дитину звести рахунки з життям. В чому ж правда і вигадка “китів”.
Найперші згадки про “море китів” з’явилися в мережі ще два роки тому. Тоді ця хвиля прокотилася по всій Росії (тепер з’явилася в Україні), про неї писали навіть великі видання, вели власні розслідування. Посадили за грати навіть адміністратора однієї з груп – Філіпа “Ліса”, який підштовхував підлітків до самогубства у закритих групах, де учасникам протягом 50 днів давалися завдання, а у фіналі пропонувалося здійснити “самовипилювання” (самогубство).
Умовами “гри” було спілкування з адміністраторами чату у 04:20, а також носіння при собі ножів і нанесення порізів на руки. Основний принцип – підліток нібито пише на своїй сторінці в соціальних мережах пару повідомлень #синій кит, #тихий будинок, #явигре #разбудименяв420, #f57, #f58, після чого з ним зв’язується якийсь куратор.
Однак просто порізами на руках не обходиться. Зовсім недавно у підлітків з’явився нові запити. Тепер з “квестів” є “Біжи або помри”. Дитина повинна перебігти дорогу впритул до наближення машині.
Але це не розгадує головну загадку – чому ж вони виконують все, що наказують їм робити адміністратори груп смерті” – найчастіше такі ж школярі, як і їхні жертви?
А ось розгадок чимало.
Багато хто з хлопців і дівчат підлітківого віку вже стикалися з дуже “дорослими проблемами”. Нерозуміння, невизначеність майбутнього і нерозділена любов, яка в цьому віці здається єдиною – можуть підкосити і дорослу людину. І до підлітка, пригніченого цими речами приходять думки про те, що тут не так вже й добре, як може бути. А ввічливі адміністратори смертельних груп вже напоготові з цілими альбомами сумної монотонної музики, уявною підтримкою і розумінням і великою кількістю картинок з пригнічуючими пейзажами і словами про безвихідь.
Особливо на підлітків впливає час, в яке творці груп воліють спілкуватися зі своїми жертвами – близько 4:00. Досвітній час і практична відсутність сну у підлітка інколи змішує сон і реальності та дії відчуваються нереальними. Тоді зловмисники і знаходять момент, щоб повідомити – “Все, що відбувається – сон. Вийди на дах, крокуй з нього – та прокинься”.
І це тільки одна зі схем. Друга – це погрози на адресу близьких дитини, яка впуталася в подібну групу.
За повідомленнями одного з учасників групи, коли він повідомив про те, що хоче закінчити гру – адміністратор йому прислав посилання. А коли учасник по ній пройшов адміністратору надіслали його ай-пі адреса, за якою дізналися адресу і навіть номер квартири учасника. Слідом за цим почали сипатися погрози розкриття листувань, опублікування інтимних фото, які також були у списках “завдань” групи. І багато з тих, хто вже пішов з життя – могли зробити це під страхом ганьби або бажання вберегти своїх рідних.
У багатьох підлітків трапляються проблеми у житті, які здаються їм нерозв’язними. Тоді вони найбільше потребують підтримки і любові своїх близьких людей – не показовою і оптимістичною, а допомоги в розумінні себе і світу.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ