В Яворові ні полігону, ні заводу не можна будувати, – Юрій Зима

Територія колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка», за попередніми висновками експертів, непридатна ні для будівництва полігону твердих побутових відходів, ні для зведення сміттєпереробного комплексу. Про це у середу, 1 лютого, на брифінгу заявив доцент Національного лісотехнічного університету України, інженер-металофізик Юрій Зима, який входить до науково-експертної групи для встановлення відповідності земельної ділянки нормативним вимогам для облаштування полігону та будівнцтва об’єктів поводження з твердими побутовми відходами.
«Після вчорашнього виїзду у Яворів на територію імовірного майданчика та вечірнього розширеного засідання експертів, ми дійшли попереднього висновку, що там не можна робити такого об’єкту. Це мій прогноз і більшості присутніх і у тому числі Ігоря Рафаїловича Юхновського. Не можна!», – категорично висловився Юрій Зима.
Основною причиною такого рішення робочої групи стала інформація про наявність на цій території великої кількості небезпечних карстових порожнин. Тому тут, за попередніми даними, не можна будувати ні заводу, ні полігону, ні іншого об’єкту поводження з відходами.
Також Юрій Зима додав, що для кваліфікованого цілісного висновку потрібно залучити широке коло фахівців, а роботи триватимуть не менше року.
«Наша група зібралась вчора і провела поверхневе просторове обстеження цієї території. А щоби зробити конкретні висновки стосовно того чи може, чи не може там бути об’єкт для поводження з відходами Львова треба провести дуже серйозні перед проектні інженерні вишукування, які триватимуть не менше року», – підсумував експерт.
За словами директора житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Сергія Бабака, якщо остаточні результати науково-експертної групи будуть негативними, то мерія буде змушена відмовитись від цієї ділянки.
«Для мене та для інших посадовців Львівської міської ради буде вирішальною думка науково-експертної комісії. Ще раз наголошу на тому, що сказав Юрій Васильович – проектанти та науковці мають сказати останнє слово», – зазначив Сергій Бабак.
Попри те, що Львівська облдержадімінстрація за розпорядженням прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана надала Львову ділянку під полігон та сміттєпереробний комплекс, Львівська міська рада, за словами заступника міського голови Львова Андрія Москаленка, продовжує пошуки альтернативних ділянок.
«Ми надалі шукатимемо альтернативну ділянку на території Львівщини, на якій можна будувати будь-які об’єкти для поведінки з ТПВ. Але ми маємо дочекатись остаточних висновків науково-експертної групи щодо ділянки на «Яворівській сірці» і тоді приймати подальші рішення», – сказав Андрій Москаленко.
Остаточне рішення щодо відповідності ділянки на території колишнього підприємства ДГХП «Яворівська сірка» для будівництва полігону і сміттєпереробного комплексу для Львова науково-експерна група винесе 13 лютого.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ