В Яворові помолились за душу Михайла Вербицького

6 грудня 2019 року в місті Яворів біля пам’ятника авторові мелодії Державного гімну України Михайла Вербицького відбулось віче-реквієм.

Громада молитовно вклонилася роковинам смерті отця-композитора.
Делегація з Яворівщини традиційно поїхала у польські Млини 7 грудня, де відбулась панахида за участі представників усієї Львівщини.

Яворівчани разом із отцем-деканом УГКЦ Степаном Кобасяром помолилися не лише душу Великого Українця, а й за мир та злагоду в державі, дружно заспівавши духовний гімн «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни».

До підніжжя пам’ятника авторові мелодії Державного гімну України, отця-композитора Михайла Вербицького керівники району та міста поклали кошики квітів.

Духовним співом оздоблювала панахиду академічна капела «Аколада», а громада дружно заспівала отцю-композитору Михайлу Вербицькому: «Вічная пам’ять».

Довідка
Михайло Вербицький (1815–1870) – композитор, автор мелодії Державного гімну «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. 1833 року вступив до Львівської духовної семінарії, де написав посібник «Школа гри на гітарі», який став першим виданням з теорії музики в Галичині.
1850 року став священиком. 1863-го написав музику до вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Вже в 1917 і 1992 роках цей твір було офіційно визнано Національним гімном України.
У 1850–1853 роках був парохом у селах Завадові та Залужжі Яворівського повіту, а 1856 року одержав парафію у селі Млинах (тепер Республіка Польща).
У польських Млинах збережено дерев’яну церкву, в якій служив отець Михайло Вербицький. Поруч – його могила, зведено пантеон.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ