Вечір духовності «Лицар нескореної церкви» в Яворівській бібліотеці ім. Юрія Липи

17 лютого 2017 року в Яворівській центральній районній бібліотеці ім. Юрія Липи відбувся вечір духовності «Лицар нескореної церкви» до 125 – річчя від дня народження Верховного Архієпископа Йосипа Сліпого.
Є люди, яким судилось бути провідниками, а навіть спасителями свого народу у найбільш трагічні часи свого існування. Для українського народу такими людьми у ХХ столітті були Слуга Божий Андрей Шептицький і Патріарх Йосип Сліпий.
Що знає наше покоління про Йосифа Сліпого? При його імені виникає насамперед образ великого страждальця за Українську Греко-Католицьку Церкву. Його діяльність до енкаведистського ув’язнення та після ще немалою мірою таємничого звільнення з гулаґівських таборів відома набагато менше. Напевне тільки обмежене коло людей може сказати щось досте¬менне про нього як вченого, незважаючи на те, що зібрання його творів, видане в Римі, налічує багато томів.
Нині тільки починається усвідомлення ролі Патріарха Української Греко-Католицької Церкви в історії українського народу. Він постає в нашій уяві як символ нескореного духу нації, її працелюбності, терпеливості, незламності, мудрості. Читаючи слова мученика, відірваного від батьківщини, про загибель більшовицької імперії зла, дивуємось його провидінню, яке стало для нас реальністю. Думки вченого про майбутні складнощі духовного відродження України підтверджуються теперішнім її розвитком. Заповіт Патріарха акумулював досвід українського народу в XX столітті і дає нам компас для орієнтації в умовах ду¬ховної кризи після повалення тоталітарного режиму.
Захід розпочався святою молитвою. Цікаві факти із життя Йосипа Сліпого розповів о. Тарас із церкви св. Юрія. Учні 10 класу ЗОШ №2 декламували вірші, присвячені патріарху, а тріо у складі: Ольги Женчур, Світлани Пісоцької та Оксани Вахули виконали духовні пісні. Розповідь про життєвий шлях Йосипа Сліпого продовжив кандидат філософських наук, фольклорист Євген Луньо. Поети яворового краю Іван Пазин та Степан Прокопович прочитали свої вірші присвячені Кардиналу та доповнили розповідь виступаючих.
Український народ свято береже пам’ять про духовного лідера нації – Йосифа Сліпого, який своєю працею підготував грунт для відродження української держави та її церкви – такими словами підвела підсумок вечора духовності завідувач обслуговуванням Лариса Ходєєва.
Бібліограф ЦБС Наталія Биба та художник Христина Базюк оформили книжкову виставку – портрет «Мученик церкви Христової».

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ