Відкриття меморіальної дошки Каролю Войтилі у селі Віжомля

У суботу, 4 травня 2019 року, у с. Віжомля, в церкві Усікновення голови Івана Хрестителя відбулось відкриття меморіальної дошки Каролю Войтилі, який у липні-серпні 1939 року проходив військовий вишкіл у с. Віжомля. Про це повідомляє Яворівська РДА.

Довідка
В останні тижні напередодні Другої світової війни група студентів філософського факультету Ягеллонського університету приїхала до Віжомлі для обов’язкового військового вишколу. Серед них, як свідчила очевидець тих подій Пасічник Тетяна-Ольга (вже покійна), був і молодий Кароль Войтила.
Разом з іншими студентами майбутній Папа Римський допомагав будувати місцеву школу й мостити дорогу поміж Яворовом і Судовою Вишнею. Студенти будували школу на два класи і на другому поверсі помешкання для вчителя. За час перебування у селі вони мешкали у приміщенні старої школи, а харчувалися у палаці графині Чосновської.
Пані Тетяна згадала й те, що Кароль Войтила вирізнявся серед інших студентів скромністю. На нього задивлялися дівчата. «Хлопчина був середнього зросту з русявим волоссям, — каже пані Пасічник. — На шиї носив медальйон з образом Божої Матері. Серед краківських студентів-паничів Войтила виглядав радше на скромного сільського хлопця. Переважно ходив у військовому одязі, зрідка одягав чорний піджак та сірі штани. Завжди був у вичищених черевиках, у сорочці, але без краватки, її не любив носити.
Хлопець мав мужній вигляд, здавався фізично сильним, на обличчі — щира усмішка. Густе волосся завжди зачісував назад. Любив разом із студентами гуляти селом. Не раз грав у футбол із сільськими хлопцями. Щонеділі Кароль ходив до костелу, де міг перебувати годинами. Уже тоді в нього була велика любов до Господа. Та хто б міг подумати, що він стане Блаженнішим Папою!».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ