Відновлення втрачених документів для ВПО. Як це зробити на Львівщині

Через війну, обстріли, тимчасову окупацію територій українці змушені покидати свої помешкання. Інколи рятуючись, люди забували чи губили по дорозі документи. Ще в частини – вони просто згоріли разом з рештою майна.

Що робити, якщо паспорт, пенсійне посвідчення чи право власності на квартиру залишилися на тимчасово окупованій території, який механізм відновлення втрачених документів та як діяти та куди звертатися, щоб відновити документи, дізнавалося Суспільне.

Увесь спектр допомоги в одному місці
Світлана разом з неповнолітньою донькою із Харкова до Львова евакуювались на початку червня. До того російські ракети прилітали, але в місті було більш-менш безпечно перебувати. Проте одного ранку їхній район атакували. Втікаючи із будинку, який руйнувався на їхніх очах, жінка вхопила лише одну із двох приготовлених валіз та власну сумочку, де був паспорт. В іншій, яку не встигли взяти, усе решта: закордонні паспорти, документи на квартиру, доньчине посвідчення інваліда, адже вона має від народження проблеми зі здоров’ям.

Потрапивши до Львова, жінка не знала куди звертатись та у кого просити допомоги. Проте, тут на місці, питання із відновленням документів вирішили досить швидко – буквально за місяць вдалося не лише повернути всі втрачені документи, а й поновити допомогу по догляду за дитиною-інвалідом.

Як повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації, незалежно від місця прописки та реєстрації люди, які переїхали через війну, можуть відновити документи. На це, у середньому, може піти від місяця до двох.

Загалом, станом на середину січня 2023 року, за даними Львівської ОВА, на території Львівщини зареєстровано 246 588 ВПО. Скільки із них прибули без документів не називають, оскільки кожна структура – міграційна служба, сервісний центр МВС тощо ведуть власний облік, у залежності від того, які документи громадянам треба відновити.

На Львівщині правову і юридичну допомогу, у тому числі із відновлення документів, із серпня 2022 року надають у консультативно-координаційному центрі ЛОВА. Вони є у кожному районі.

За словами начальниці управління соціального захисту населення Золочівської районної військової адміністрації Вікторії Шумакової, їхній Центр скеровує або часто сам подає запит на відновлення документів у потрібні установи.

У Золочівському районі перебуває 9 997 ВПО. Найбільш насиченим був березень та квітень, тоді в місяць могли приймати понад 16,5 тисяч переселенців. Люди здебільшого приїжджали з Київщини, Чернігівщини, Маріуполя. Частина з них вже повернулася додому, дехто виїхав за кордон, решта залишилися. Тих чи інших документів зі собою не мали приблизно 10% людей”, – каже Вікторія Шумакова.

Часто про те, що люди без документів, а найчастіше без паспортів, права власності на житло, опікунство, банківських карток, пенсійних посвідчень та довідок МСЕК про підтвердження інвалідності, вони дізнавалися лише тут. Усі документи треба було відновлювати якнайшвидше, бо це відігравало важливу роль для їх перебування чи отримання допомог.

“Уся допомога ВПО із серпня зосереджена в одному місці і це дуже полегшує роботу. У консультативно-координаційному центрі є швидка взаємодія між державними органами, структурами та територіальними громадами. Всі працюють злагоджено, координують всі процеси, враховуючи потреби ВПО. Загалом, із серпня консультативно-координаційний центр у Золочеві надав 295 юридичних послуг ВПО”, – зазначає Вікторія Шумакова.

Крім консультативно-координаційного центру, з питанням втрати документів можна звернутися через ЦНАП. Але, як пояснює Вікторія Шумакова, їхній координаційний центр якраз об’єднує всі державні органи.

“Якщо людина не знає про Центр та звертається у ЦНАП, бо це передбачуваний крок, то там її все одно скерують у консультативно-координаційний центр, де можна отримати усю консультацію, скерування, реєстрацію, тобто повне сприяння у наданні правового статусу особі”, – пояснює фахівчиня.

Процедура відновлення документів
Людям, які залишилися без документів через війну, потрібно пройти певну процедуру відновлення. За словами Вікторії Шумакової, усе залежить від того, про які документи йдеться.

Якщо людина загубила паспорт або він згорів, фахівці Центру скеровують запит напряму у Державну міграційну службу, де потрібно буде написати відповідну заяву, додати будь-який інший документ з фотокарткою, якщо такий є, сплатити квитанції та очікувати на відновлення. Перевірити стан оформлення паспорта можна на сайті Державної міграційної служби України.

За такі справи беруться найперше, адже для того, щоб людина отримала статус ВПО, потрібно зареєструватись, а без паспорта – це зробити важко.

Якщо людина, яка сюди приїхала, є опікуном старшої людини-інваліда або ж хворої дитини, але саме рішення про опікунство не взяла, справу скерують в управління соціального захисту населення. Вони подають запити у відповідні органи соцзахисту району, звідки прибула ВПО, які підтверджують наявність статусу. Після цього усі соціальні виплати поновлюються. Якщо з певних причин справа не збереглася, визначення статусу можуть підтвердити сімейні лікарі, які вели родину тощо.

Один з таких випадків трапився кілька місяців тому. До Центру звернулася жінка похилого віку із сином, який був її опікуном. Обоє з Чорнобаївки. Втікаючи з-під обстрілів вони не взяли зі собою ніяких документів, крім паспортів. Не було у них зі собою рішення про опікунство, як і документів на житло, яке було зруйноване. Завдяки спеціалістам вдалося не лише відновити всі документи, а й поновити фінансову допомогу по інвалідності.

Крім того, за словами Вікторії Шумакової, до консультативно-координаційного центру звертаються також ВПО з інвалідністю, в яких на період воєнного стану термін дії документа закінчився. Оскільки територія залишається під окупацією, довідку МСЕК фактично нереально отримати. Тоді людину скеровують до медиків нашої області та вони відновлюють документи чи дають повторну групу інвалідності.

Чимало ВПО, особливо маріупольців, які втратили житло, не мали зі собою права власності, тож не могли подати документи на відшкодування через портал «Дія». У консультативно-координаційному центрі юристи консультували і допомагали відновити документи. Майже усі, хто звертався з таким запитом, отримав реєстрацію на порталі.

Начальниця управління соцзахисту Золочівської РВА розповіла про випадок, коли до Центру звернулась жінка, яка разом з чоловіком та маленькою дитиною проживали в Маріуполі. Зараз їхня квартира повністю зруйнована, а чоловік, який мав усі права на квартиру, перебуває у полоні. Дружина у квартирі не була прописана, що ускладнювало ситуацію. Юристи Центру встановили, що сім’я мала у місті сімейних лікарів, що дитина періодично відвідувала педіатра, а сусіди та знайомі підтвердили місце проживання сім’ї та надали фото зруйнованої квартири. Усе це в сукупності дозволило жінці відновити документи права власності чоловіка на житло і вона змогла подати запит про руйнування житла у «Дії».

У середньому, за словами Вікторії Шимакової, відновлення документів займає від місяця до двох. Найскладніше було у перші місяці після повномасштабного вторгнення РФ, коли наплив переселенців був великий.

Зараз уже відкриті реєстри і прямо на місці можна знайти необхідну інформацію, перевірити її, поставити електронний підпис та видрукувати.

Корисні контакти
Урядова гаряча лінія 1545

Контакт-центр Львівської ОВА 112.

Адреси консультативно-координаційного центру (ККЦ) та контактні телефони:

Стрий (міська поліклініка) – вул. Тараса Шевченка, 59, тел. 0674710156

Дрогобич (Центр культури і мистецтв) – вул. 22 Січня, 28, тел. 0674710245

Самбір (приміщення РВА) – вул. Мазепи, 8/2, тел. 0674710298

Городок (Народний дім) – Майдан Гайдамаків, 6, тел. 0674710083

Золочів (Народний дім) – вул. Чорновола, 1, тел. 0674710156

Кам’янка-Бузька (приміщення РВА) – вул. Незалежності, 27, тел. 0674710083

Червоноград (Народний дім) – вул. Шевченка, 15, 0674710334

Яворів (Будинок воїна) – вул. Шашкевича, 1а, тел. 0674710344

Перемишляни – вул. Ковча, 4 – тел. 0674710083

Новояворівськ (міська рада) – вул. Січових Стрільців, 4, тел. 0674710344

Графік роботи центрів – з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 17:00.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ