Вистава “Ромео і Джульєтта” в Новояворівську

Напередодні Великодніх свят, для мешканців Яворівщини – творчий подарунок від давніх партнерів з Польщі.
6 квітня 2017 року, о 17.00 год. в приміщенні ПК “Кристал” міста Новояворівськ відбудеться вистава “Ромео і Джульєтта”.
Вхід вільний.
Довідка
З 37 драматичних творів Шекспіра «Ромео і Джульєтта» – перша зріла трагедія, що стала акцентом раннього періоду творчості, який дослідники називають гуманістичним або оптимістичним. Твір епохи Відродження по праву вважається шедевром світової класичної літератури.
П’єса, яка нікого не залишає байдужим, що оповідає про високу щирої любові юнаки і дівчата з двох ворогуючих кланів, ось уже кілька століть міцно утвердилася в репертуарах академічних і експериментальних театрів усього світу. Актуальністю і глибиною своєї проблематики, а також майстерністю створення героїв твір пробуджує до творчих звершень не тільки театральних творців, але і режисерів кіно, які подарували світу кілька десятків екранізацій відомої трагедії.
Твір написаний на основі мандрівного сюжету, літературні обробки якого відомі в творах античних, італійських, французьких і англійських авторів. Однак світове визнання отримала варіація відомого сюжету, що належить перу Шекспіра. Кричуща проблематика, багатоплановий сюжет, багаті образи – все це робить п’єсу англійського класика великим досягненням світової драматургії.
Система персонажів трагедії досить розвинена. Крім основних дійових осіб, в творі є безліч другорядних образів: гінці, слуги, кухарі, музиканти, городяни і інші. Всіх персонажів Шекспір умовно відніс до двох ворогуючих таборів Монтеккі і Капулетті.
Але є персонажі, які не належать до кланів і несуть, мабуть, найважливішу смислове навантаження – батько Лоренцо і герцог. Вони справедливі і чесні по відношенню до всіх. Кожен зі свого боку намагається примирити сім’ї, але це вдається лише головним героям – Ромео і Джульєтті ціною своїх життів. Образи головних персонажів давно стали загальними, як символи вічної, щирої і самовідданої любові. Вони готові покласти на вівтар своєї любові все: багатство, честь, ім’я та навіть життя.
«Ромео і Джульєтта» – уособлення гуманістичних ідей автора про свободу вибору людини, його можливості самостійно будувати своє життя. Автор не поділяє меркантильні погляди батька в бажанні видати дочку заміж за багатого і перспективного нареченого. Звідси виникає і соціальна проблема в творі. Непокору Джульєтти відображає ломку сімейних відносин і принципів виховання епохи Відродження, прагнення до права на особисте щастя. Батько Лоренцо, порушуючи певні принципи, допомагає молодим, ніж стверджує ще одну моральну ідею твору – саме любов є основою шлюбу.
Смерть героїв дозволяє припустити, що основною ідеєю драматичного твору Шекспіра є неготовність і негідність суспільства зрозуміти і оцінити ідеальну любов, їй немає місця серед людей, що цінують принципи, багатство, статус. Вмираючи, герої зробили свою любов безсмертною.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ