Вплив кофеїну на здоров’я

В даний час вживання напоїв, що містять кофеїн, є невід’ємною частиною людського спілкування. Зазвичай в гостях вам неодмінно запропонують напої, що містять кофеїн.
У чистому вигляді кофеїн являє собою білий порошок, дивно схожий на цукрову пудру, який дуже добре розчиняється у воді. Саме тому кофеїн досить легко потрапляючи в кров, досягає головного мозку, де надзвичайно швидко починає проявлятися його ефект впливу. Вже через 15 хвилин можна визначити наявність кофеїну в крові людини. Свого піку впливу на організм людини кофеїн досягає приблизно через 45 хвилин. Але при наповненому шлунку період всмоктування значно сповільнюється.
У проведених дослідженнях вчені переконалися, що за своїм впливом вживається кофеїн значно змінює рівень мозкової активності людини від звичайного стабільного стану до високоактивного. Тому дія кофеїну на людський організм можна впевнено назвати психотропною дією.
В період вживання кофеїну безпосередньо в головному мозку відбувається незмінна блокування аденозину, іншого хімічної сполуки, яка також впливає на психіку людини. Аденозин свого роду антипод кофеїну, він уповільнює викид медіаторів хімічних сполук, що передають нервові імпульси від однієї клітини до іншої. Саме в цьому виражається вплив заспокійливого характеру аденозину на організм людини. Кофеїн, потрапляючи в організм людини, надає блокуючу дію на аденозин, ефективно стимулюючи нервове збудження.
Також відбувається стимулювання діяльності надниркових залоз, в крові людини підвищується рівень гормонів стресу – адреналіну, норадреналіну, кортизолу. Такі гормони виробляються людським організмом в періоди крайнього збудження, стресових ситуацій. Гормони збудливо впливають на головний мозок, саме тому після чашки кави людина відчуває певний підйом сил, енергію, бажання зайнятися справою.
Період напіврозпаду дії кофеїну настає у всіх людей по-різному, тривалістю від двох до десяти годин. Середній показник дорівнює 4-м годинам. Все залежить від кількості і якості випитої кави, індивідуальної переносимості кофеїну організмом людини. Навіть рівень обміну речовин цілком різний у чоловіків і жінок, які захоплюються кави, у курців і не курців. Курець, наприклад, відчуває дію кофеїну за значно коротший термін, тому такій людині необхідно більша кількість кофеїну для стимуляції головного мозку. Дія кофеїну на жінок, які приймають перорально протизаплідні засоби, уповільнена, в їх крові залишається велика кількість не розщепленого кофеїну.
Взагалі, вживання напоїв, що містять кофеїн, сприяє значному звикання організму до нього. Відбуваються зміни у фізіології людського організму як позитивні, так і негативні. Кофеїн сприяє швидкому відновленню організму після сну, готує людину до щоденних навантажень. У порівнянні з іншими енергетичними напоями з збудливими засобами кофеїн зовсім не впливає на фази сну. Але кофеїн, на думку експертів, збільшує тягу до вуглеводів, стимулює формування жирових відкладень. Також дія кофеїну приблизно на 30% прискорює обмін речовин, сприяє зниженню відчуття голоду внаслідок підтримки високого рівня цукру в крові.
Вся позитивна особливість застосування кофеїну полягає в кількості, якості, часу доби його вживання. Незначні дози напоїв, що містять кофеїн, не мають негативних наслідків, піднімають настрій, забезпечують незвичайний приплив сил. Передозування загрожує почуттям занепокоєння, почервонінням особи, шлунково-кишковими розладами, м’язовими посмикуваннями, тахікардією, психомоторним збудженням. Скрізь, завжди дотримуйтеся міри!

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ