Всеукраїнська Патріарша проща до Страдчу

Сьогодні, у вівторок, 26 червня 2018 року, у селі Страдч відбулась Всеукраїнська проща, яка цього року присвячена страдецьким блаженним, Дню мирянина та 1030-річчю хрещення Київської Русі-України.
Тисячі прочан із різних куточків України, серед яких військовослужбовці, діти, пенсіонери, зібрались у відпустовому місті, аби помолитись за мир в Україні. Всеукраїнську прощу очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, відправив Патріарх Святослав Архиєрейську Святу Літургію разом із владиками Синоду УГКЦ.
Відпустове місце відвідали і тисячі вірних, смиренних прочан, які побожно вислухали богослужіння, навіть по завершенню люди не розходились: біля каплиці на колінах просили в Бога ласки для своїх потреб і миру в країні. Священики сповідали ще довго після Літургії, уділяли Святі Тайни, потік людей був численний, стації Хресної дороги неустанно сповнювались молитвами, сльозами каяття і подяки. Навіть жінки при надії, маленькі діточки й літні люди йшли пішки з Ямельні, місця мученицької смерті блаженних отця Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми, до Страдчу. Також традиційно прочани могли скласти присягу відречення від алкоголю. Люди жертвували, аби Бог зіслав ласки на них і всю державу.
Проповідь Святішого Святослава була глибокою й зрозумілою, люди зупинялись біля колонок, записували слова й кивали головами, погоджуючись із думками Патріарха:
«Оця Страдецька Гора пам’ятає свідків християнської віри раннього Київського християнства, які тут своїми руками збудували один із перших у нашій церкві печерний монастир поза Золотоверхним стольним градом Києвом. Тут спочивають свідки віри, будівничі і захисники цього монастиря, які сьогодні є для нас свідками перемоги Христа. Вони є свідками єдиної неподіленої Київської церкви, свідками тої єдності, яку ми всі так сьогодні шукаємо в нашому церковному, національному і державному житті. Тут на цій горі спочивають блаженні священомученники, які є свідками і ісповідниками справжньої єдності, яка походить від не від людини, а від Бога єдності єдиної святої соборної і апостольської церкви. Єдність, яка будується на непорушній скелі апостола Петра, єдність, яку вони запечатали своєю кров’ю. Кожен, хто сьогодні прийде до цієї Страдецької церкви, побачить кров отця Миколи Кондрата. Він побачить у тій крові мапу України, єдиної неподільної соборної держави. Нехай сьогодні кров цього блаженного мученика до нас промовить і скаже нам ким ми є», – наголосив Глава УГКЦ.
Всеукраїнська проща до Страдчу – це заклик до єднання, утвердження у вірі, духовне очищення й олюднення. Маємо в Україні таке відпустове місце, то чому хоча б раз у рік його не відвідати?


Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ