Вшанування пам’яті Йосипа Лозинського в Яворові

Сьогодні, 20 грудня 2017 року, у місті Яворів відбулось вшанування пам’яті Йосипа Лозинського – учасника першого з’їзду української інтелігенції у Львові, етнографа, мовознавця, фольклориста, публіциста, громадського й церковного діяча, декана й пароха з нагоди 210-річчя від дня його народження.
Біля могили Йосипа Лозинського панахиду за душу видатного українського мовознавця, громадського та релігійного діяча відправив священик, отець Василь Єсип.
hagf
У цій духовній події брали участь члени яворівського осередку Союзу українок, представники інтелігенції, міської та районної влади.
Після молебню усі направились у районну книзбірню, де у читальній залі розпочалась урочиста академія.
Присутні ознайомились з літературно-документальною виставкою та відеопрезентацією життя та творчості Йосипа Лозинського, який майже два століття тому жив та служив парохом храму Святого Юрія в Яворові.
Довідка
Йосип Іванович Лозинський (20 грудня 1807 – 11 серпня 1889) – український учений, етнограф, мовознавець, публіцист, діяч українського національного відродження.
Народився в селі Гурку (Вірко), біля Перемишля (тепер – Республіка Польща). 1830 року закінчив богословський факультет Львівського університету, після чого був священиком у селах Ліски, Радохинці, Медиці та в Яворові.
Одним із перших у Галичині порушив питання про використання народної мови в письменстві, написав рукописний «Буквар» (1838 рік) та «Граматику руської (малоруської) мови» (1845 рік).
Пропонував впровадити в українську писемну практику латинський алфавіт, і з цією метою видав латинською в 1835 році збірку пісень та весільних обрядів «Руське весілля». Однак, зазнавши критики, переглянув свою позицію, відмовився від помилкового погляду на перспективи розвитку української літератури в складі польської й визнав для Галичини провідну роль культури Наддніпрянської України.
У 1848 році заступник голови Перемишльської руської ради, учасник першого з’їзду української інтелігенції у Львові.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ