З днем народження, чувак…Сьогодні Кузьмі Скрябіну виповнилося б 50

Український співак, письменник, телеведучий, продюсер, актор. Лідер гурту «Скрябін».
Андрій Кузьменко, загальновідомий під псевдонімом Кузьма Скрябін, народився 17 серпня 1968 року в місті Самбір Львівської області. З 13-ти років сім’я перебралася до містечка Новояворівськ, де і пройшли шкільні роки хлопця. Мати Андрія була вчителькою музики, тому він з дитинства відвідував музичну школу та закінчив клас фортепіано. Зі слів самого Кузьми — мріяв стати водієм сміттєвоза.
З 10-ти років хлопчик починає активно цікавитися сучасною музикою. Як зізнався сам Андрій, цьому сприяло польське радіо та телебачення де постійно крутили зарубіжну музику. Оскільки рідне місто нашого героя знаходиться поблизу кордону з Польщею, Андрій досконало вивчив польську мову та міг вільно знайомитися з новинками музичного світу.
Тоді він захоплювався такими гуртами як The Beatles, Boney M., Exploited, Depeche Mode, The Cure, Alphaville. Підсівши на панк Андрій організовує свій перший музичний гурт під назвою «Ланцюгова реакція». Цей панк гурт грав на шкільних дискотеках та приніс першу музичну славу Кузьмі.
Після закінчення школи у 1985 році Андрій провалює спробу вступити до Львівського Медінституту та йде служити в армію. У 1987 році вступає на факультет стоматології Львівського медінституту де, на вимогу батьків, вчиться до 1993 року. Займається спортом та отримує звання кандидата у майстри спорту з біатлону.
У 1986 році Андрій знайомиться з Володимиром Шкондою з яким разом спочатку слухають а потім грають музику. Володя на гітарі, Андрій на піаніно. Згодом Кузьма назве цей період першим етапом формування гурту «Скрябін».
В студентські роки Андрій веде активне музичне життя: пише власні пісні, бере участь у різних проектах та створює сольні. В 1989 році формується перший склад «Скрябіна». До нього увійшли: власне Андрій Кузьменко (вокал, тексти, музика), Сергій Гера «Шура» (клавішні), Ростислав Домішевський «Рой» (бас-гітара), Ігор Яцишин (ударні) та Олександр Скрябін «Скряба» (звукорежисура). Першою композицією молодого гурту стала «Feel the Pain» (Чуєш біль). На неї згодом був відзнятий і перший кліп.
У 1994 році Андрій одружується на шкільній подрузі Світлані, а в 1997 році в молодої сім’ї народжується єдина донька. Зі слів Андрія, Світлана нагадувала йому Барбару Брильську, яка була для нього символом жіночої краси.
В подальшому доля Кузьми біла тісно пов’язана з музичним колективом «Скрябін» який згодом отримує всеукраїнську популярність. Андрій бере участь в різноманітних проектах на телебаченні, а саме стає ведучим власного хіт-параду Гаряча сімка, телевізійних програм Шанс та Шейканемо. В останніх двох його партнеркою виступає Наталя Могилевська.
Через конфлікти в середині колективу «Скрябіна», в 2002 році гурт покинули Ростислав Домішевський та Сергій Гера. З тих пір Кузьма стає одноосібним керівником проекту та починає створювати якісно нову музику.
В 2004 році, під час Помаранчевої революції, Андрій публічно виступив на підтримку Віктора Януковича. Потім він пошкодував про це, оскільки викликав не себе гнів значної кількості українців. Як пояснював співак, йому пригрозили розірванням контракту з телеканалом «Інтер» у випадку відмови публічно підтримати провладного кандидата. Пізніше він назвав цю подію досвідом і травмою, після якої його в житті вже ніхто не перекупить.
Всі ці події сприяли серйозному особистісному зростанню музиканта який переносився на тексти його пісень. В 2006 році Андрій видає свою першу автобіографічну книгу «Я, побєда і Берлін».
Оскільки бурхлива творча енергія Кузьми не поміщалася в проекті «Скрябін», в 2009 році він стає творцем нового гурту «Пающіє труси». Також не обійшлося без його участі у формуванні мега популярного в Україні музичного колективу «Дзідзьо».
З початком Революції гідності Андрій Кузьменко активно підтримав протести, а в 2014 році навіть записав пісню присвячену Євромайдану. Після початку бойових дій на сході України Кузьма прийняв ці подій близько до серця та активно допомагав бійцям АТО.
2 лютого 2015 року життя кумира мільйонів українців трагічно обірвалося. Андрій Кузьменко загинув в автомобільній катастрофі неподалік села Лозуватка на Дніпропетровщині.
Напередодні трагедії Кузьма представив новий кліп «Дельфіни» та взяв участь в телевізійному шоу «Співай як зірка» на телеканалі «Україна».
20 травня та 21 червня 2014 року в Київському палаці спорту та Арені Львів відбулися концерти пам’яті Кузьми. Під музику гурту «Скрябін» пісні Кузьменка виконали провідні зірки українського шоу бізнесу.
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ