Засідання Ради регіонального розвитку

20 березня, голова Яворівської райдержадміністрації, голова Львівської облдержадміністрації, голови райдержадміністрацій, міські голови та керівники об’єднаних територіальних громад області взяли участь у засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України Петра Порошенка.
Президент під час п’ятого засідання Ради регіонального розвитку наголосив, що так звана блокада Донбасу мала негативні наслідки. Глава держави підкреслив, що МВФ відклав, заплановане на сьогодні, ухвалення рішення щодо виділення чергового траншу – 1 мільярду доларів, який потрібен для подальшого поповнення золотовалютних резервів, для утримання стабільності національної грошової одиниці, що стало б дуже потужним сигналом інвесторам. «Інвестори кредитування з боку Фонду розглядають як авторитетну та відповідальну рекомендацію вкладати вже свої, приватні гроші, в Україну, розвивати у нас виробництво, створювати робочі місця», – наголосив Президент.
Глава держави переконаний, що нині великі ризики політичного характеру загрожують економіці та добробуту людей. «Щоби ми зрозуміли, що дещо вже досягнуте, а відтак і втрачати є що. Надто вже велика небезпека – відкотитися назад. І тоді всі жертви, всі страждання, які понесли і перетерпіли люди, виявляться марними», – заначив він і додав, що хотілося б, щоб українською реальністю не став грецький міфічний герой Сізіф, який ціною титанічних зусиль піднімав на гору важку каменюку, а вона щоразу скочувалася додолу і так до скону віків.
«Головною є російська військова загроза. І вона походить не лише з окупованих районів Донбасу, вона нависає по всій лінії кордону з Росією. Правильна відповідь на цей виклик лише одна: якщо на початок 2014 року витрати на оборону становили 1 % ВВП, то в 2016 році нашими спільними зусиллями ми довели ці витрати до 3,2 %, і не виключено, що цю частку прийдеться збільшити іще. Якщо ж врахувати загальні витрати на оборону та безпеку, то вони вже зараз перевищують 5% валового внутрішнього продукту», – підкреслив Президент.
Петро Порошенко також зазначив, що до політичних ризиків, що ставлять під загрозу економічне зростання, безумовно, відносяться і дострокові вибори. «Я щиро поважаю вибори, в тому числі й дочасні, як елемент демократії, ключову технологію народовладдя. До речі, хочу нагадати, що сам їх ініціював, коли в тому була реальна потреба, і коли в українській Верховній раді після Революції Гідності панували комуністи і регіонали», – сказав Президент.
Президент нагадав, що рішенням РНБО довелося тимчасово призупинити транспортне сполучення з окупованою територією і це носило вимушений характер. «Воно припинило той хаос, в який блокадники намагалися занурити всю країну», – підкреслив він.
Крім того, за словами Президента, не в останню чергу потрібно проаналізувати і економічні наслідки – удар було завдано по вітчизняній енергетиці, металургії, по бюджету, створено додаткові ризики для національної валюти.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ