Збір крові

Головний лікар Яворівської ЦРЛ М.В.Дмитрів запрошує усіх небайдужих мешканців на збір крові.
З 6.03 по 11.03.2017 року в приміщенні Яворівської центральної районної лікарні буде проводитись збір крові для поранених бійців 24 окремої механізованої бригади.
Проявимо небайдужість і повагу до наших захисників.
Довідка
Підготовка до збору крові.
На результати гематологічних досліджень впливають наступні фактори:
– прийом медикаментів прийом їжі прийом алкоголю куріння;
– переохолодження перегрівання добові коливання;
– фізичне перенапруження (біг, швидка хода, підйом по сходах);
– емоційне збудження;
– менструальний цикл в осіб жіночої статі. Тому, якщо пацієнт приймає ліки, він повинен повідомити про це лікаря. Збір крові здійснюється в ранкові години (7-10 година ранку), натщесерце. Куріння, алкоголь виключаються.
Перед збором крові пацієнт повинен не менш ніж 15 хвилин посидіти в спокої. При обстеженні дівчат і жінок репродуктивного віку необхідно пам’ятати, що у них рівні гормонів мають фізіологічні коливання, пов’язані з менструальним циклом. Тому необхідно узгодити з лікарем, в який день циклу краще проводити призначені дослідження. Рекомендовано мати з собою індивідуальний календарик критичних днів.
Збір крові.
Пацієнт під час збору крові сидить; у тяжкохворих забір може здійснюватися лежачи. Є особи, які мають досвід втрати свідомості підчас збору крові – про це необхідно повідомити лікаря.
Основний спосіб взяття венозної крові для лабораторних досліджень – пунктування вени. Венозну кров як правило, забирають з ліктьової вени. Але, якщо необхідно, її можна взяти з будь-якої вен і, уникаючи місць шрамів, гематом.
Не рекомендується також пунктувати вени на тій руці, на стороні якої проводились оперативні втручання на молочній залозі. Тому пацієнт зобов’язаний повідомити про це лікаря.
Після збору крові.
Ватним тампоном, змоченим 70° спиртом, накривається місце пункції, міцно притискається до шкіри пальцем і утримується від 5 до 10 хв. (стандартний час згортання крові). Не рекомендовано в цей період оглядати місце ін’єкції, потирати ваткою, оскільки може відбутися вихід крові з місця проколу вени. Після цього накладають пластир або тиснучу пов’язку.
На протязі 10 годин після збору крові необхідно уникати фізичних навантажень на руку, з якої здійснювався збір, а саме не брати важких сумок, дипломатів, не підіймати дітей, не відкривати нею дверей, не здійснювати різких рухів.
Якщо все ж на місці проколу вени утворився синець, самостійно можна накласти суху тиснучу пов’язку. Повідомте про це лікаря, і він дасть необхідні рекомендації.
Фактори, які сприяють збільшенню часу згортання крові:
– час менструації у жінок;
– вживання аспірину, антикоагулянтів;
– захворювання печінки;
– спадкові коагулопатії;
– порушення утворення фібриногену;
– порушення еластичності кровоносних судин і їх здатності до скорочення;
– низький вміст еритроцитів;
– хвороби крові;
– дефіцит плазмових факторів, які входять в протромбіновий індекс.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ