Звіт департаменту агропромислового розвитку на Яворівщині

2 лютого  2017 року  в.о. начальника відділу агропромислового  розвитку Роман Кавецький, голова Смолинської сільської ради Олександра Онишків, голова фермерського господарства «Адоніс» с.Поріччя Петро Качор, голова фермерського господарства «Лань Я.Л.» с.Мальчиці Ярослав Лань, голова фермерського господарства «Ковпак» Петро Ковпак прийняли участь у звіті департаменту агропромислового розвитку за 2016 рік.
Під час звіту начальник департаменту Наталія Хмиз ознайомила присутніх з комплексною  програмою підтримки сільськогосподарських товаровиробників у 2017 році. Особлива увага у діяльності департаменту приділятиметься діяльності особистих селянських та фермерських господарств, а також розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
Зокрема, програмою передбачено виділення 11,0 млн. гривень на підтримку розвитку сільськогосподарського виробництва області.
Фінансова підтримка надаватиметься для:
– освоєння земель під садівництво, ягідництво після проведення агрохімічного обстеження земельних ділянок в розмірі 100 грн/га;
– розкислення грунтів (вапнування) шляхом внесення вапнякових меліорантів до 500 грн/га.

Під час звіту присутніх ознайомлено  із реалізацією проекту «500 успішних фермерських господарств», який і спрямований на реалізацію заходів програми.
Відділом агропромислового розвитку у відповідності до напрямів діяльності департаменту агропромислового розвитку підготовлений проект «50 успішних фермерських господарств Яворівщини» та проект  « Програма підтримки агропромислового комплексу району на 2017 рік».

Проект «Програма підтримки агропромислового комплексу району на 2017 рік» передбачає:

1.Часткову компенсацію вартості придбаного та посіяного фермерськими господарствами та сільськогосподарськими підприємствами під урожай 2017 року насіння еліти та 1 репродукції зернових культур, картоплі в сумі 50 тис. гривень.
2.Часткову компенсацію вартості закупівлі племінних тварин фермерським господарствам та сільськогосподарським підприємствам у 2017 році, а саме: велику рогату худобу, свині, вівці 50,0тис. гривень.
3.Часткову компенсацію вартості закуплених матеріально – технічних ресурсів в сумі 360 тис.гривень для розвитку господарств:
–     доїльних апаратів;
– обладнання для встановлення автонапувалок у тваринницьких приміщеннях;
–     саджанців ягідних культур;
–     обладнання для зрошення в ягідництві;
–     теплиць;
–     обладнання для збереження ягід.

Часткова компенсація вартості закуплених матеріально – технічних ресурсів надаватиметься  власникам особистих селянських та фермерських господарств, сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам. Враховуючи обмеженість фінансових ресурсів  часткова компенсація на закупівлю доїльних апаратів, обладнання для встановлення автонапувалок у тваринницьких приміщеннях надаватиметься особистим селянським господарствам, що утримують 3 і більше корів, а також фермерським  господарствам та сільськогосподарським підприємствам.
Проект програми передбачає також надання одноразової грошової винагороди учасникам проведення виставок-виводок сільськогосподарських тварин та відзначення кращих господарів села, свята День пасічника та День працівників сільського господарства і забезпечення представлення аграрного потенціалу Яворівщини  на виставках, економічних форумах в сумі 60,0 тис.грн.
Отже, в 2017 основна увага приділятиметься розвитку особистих селянських, фермерських господарств та підприємницької ініціативи у сільській місцевості.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ