Звіт про роботу відділу агропромислового розвитку у 2016 році

У 2016 році у користуванні виробників сільськогосподарської продукції перебувало 60,7 тис. га сільськогосподарських угідь, в тому числі 34,8 тис. га ріллі, що складає 57,1% до всіх с/г угідь.
Посівна площа у всіх категоріях господарств становила 27,5 тис.га, з них в сільськогосподарських підприємствах – 5,4 тис.га (16,0%), в господарствах населення – 23,1 тис.га (84,0%). В порівнянні із минулим роком площа сільськогосподарських угідь в обробітку сільськогосподарських підприємств збільшилась на 0,6 тис.га.
Пайовий фонд сільськогосподарських угідь в районі складає 21,9 тис.га. Чисельність пайовиків 18,7 тис.га. Середньоземельна частка (пай) 1,17 га. На території району переважають бідні на гумус піщані та супіщані ґрунти. Середньозважений вміст гумусу у грунтах на території району становить 1,8 відсотка. Найнижчий вміст гумусу у грунтах у Наконечнянській сільській раді – 1,1відсотка, найвищий у Бірківській – 3,8 відсотка.
Виробництвом сільськогосподарської продукції займаються 9 приватних підприємств, 4 товариств з обмеженою відповідальністю та 39 фермерських господарств.
На території району не обробляється 5,5 тис. га ріллі пайового фонду, що становить 20,9 відсотків та біля 4 тис. га кормових угідь – сінокоси.
Для закріплення позитивної тенденції виробництва сільськогосподарської продукції продиться пошук інвесторів. Зокрема, інвестором викупленні приміщення комори в с.Любині та розпочато процес оформлення договорів оренди, готуються до оформлення угоди на оренду 400 га невитребуваних паїв у Середкевичівській, Смолинській, Свидницькій сільських радах.
Для підтримки сільськогосподарського виробництва у бюджеті району на 2017 рік планується передбачити кошти на компенсацію затрат на закупівлю доїльних апаратів, напувалок індивідуальними господарствами. Це дасть змогу стимулювати механізацію робіт у тваринництві. Важливо сприяти у вдосконаленні заготівлі молока.
ФГ «Нова мрія» с.Глиниці збудовано приміщення для цеху з виготовлення соків. Підготовлена інвестиційна пропозиція для розміщення в м.Новояворівську підприємства із зберігання та переробки ягід.
В І півріччі 2016 року ТзОВ «Галицька Здоба» с.Страдч розпочало виробництво хлібобулочних виробів.
Відділом агропромислового розвитку підготовлений проект «50 успішних фермерських господарств Яворівщини». Для дрібних господарств пропонується вибір спеціалізації, яка потребує значних затрат ручної праці та мінімум механізації, а саме:
– ягідництво;
– садівництво;
– овочівництво;
– картоплярство;
– молочне тваринництво;
– сприяння в організації господарюючих суб’єктів із заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції.
Для пошуку ринків збуту відділом агропромислового розвитку співпрацює з мережею ресторанів «Кумпель – Груп». Зокрема , проводились зустрічі із сільськогосподарськими товаровиробниками району у мережу ресторанів. В даний час успішно поставляється мед та інша продукція.
Працівники відділу організовують поїздки груп сільськогосподарських товаровиробників виставки, семінари, представлення продукції підприємств району на економічних форумах. Так на економічному форумі, що проходив 26-28 травня у м.Львові було представлено продукцію підприємств району та організовано групи сільськогосподарських товаровиробників для відвідання форуму.
За сприяння працівників відділу проводиться організаційна робота із обліку гідроспоруд, щодо передачі в оренду водних об’єктів, ефективного використання мисливських угідь.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ