Стефанчук назвав «п’ять ключових проблем» для проведення виборів у 2024 році

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук назвав «п’ять ключових проблем» для проведення виборів в Україні у 2024 році.

«В українському законодавстві є певні неузгодженості щодо проведення і непроведення виборів як на парламентському, так і на президентському рівнях. Ми зараз обговорюємо ці питання, але хочу, щоб всі зрозуміли, що у нас є 5 ключових проблем, які нам треба вирішити. Перше – право військовослужбовців на голосування та висування, друге – право біженців на голосування, третє – як проводити вибори на тимчасово окупованих територіях, четверте – фінансування виборів і п’яте – вільний доступ до медіа. Ми не можемо дати Росії скористатися свободою слова в Україні для поширення пропаганди», – сказав Стефанчук, відповідаючи на запитання журналістів під час саміту «Кримська платформа» у Празі.

Також він зауважив, що звернувся із запитом поділитися подібним досвідом до парламентарів, зокрема, які брали участь у другому парламентському саміті «Кримська платформа».

Президент Володимир Зеленський раніше заявив, що для виборів у 2024 році в умовах, якщо війна продовжуватиметься, потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування.

Читайте також: Зеленський перерахував «основні труднощі» для проведення виборів під час війни

Раніше сто громадських організацій оприлюднили заяву щодо неможливості проведення в Україні виборів у активній фазі війни. Вони наголосили, що вибори і повномасштабна війна є несумісними, а ідея проведення виборів за таких умов є «вкрай небезпечною та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю – і до значної дестабілізації держави в цілому».

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку «вільні та чесні вибори, навіть під час нападу» на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

У Міністерстві фінансів на запит Радіо Свобода раніше заявили, що через воєнний стан передбачати кошти в бюджеті на вибори-2024 році немає підстав.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ