Нові правила проходження військової служби

Кілька днів тому президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення порядку проходження військової служби». Згідно нового законодавства  військові, які підписали контракт і в особливий період не мали права звільнитися зі Збройних Сил, тепер це можна буде робити і вони зможуть повернутися додому.

«Це дозволяє вам завершити контракт з тими, хто вирішив повернутися додому», – пояснив президент своє рішення підписати Закон.

Призов українців з військовими званнями на службу, в тому числі, дозволить замінити тих контрактників, які приймуть рішення звільнитися. Як пояснила начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони Оксана Гаврилюк, на строковиків рішення призивати українців з вищою освітою і званням не вплине.

Як припускають у Генштабі, призвуть приблизно чотири тисячі українців, які закінчили військові кафедри. При цьому військкомати будуть враховувати сімейні обставини.

Нагадаємо, за ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі строком до трьох років. Як зазначає юрист Юрій Зюгманд, на ділі ухильникам «світить» умовний термін. При цьому адвокат зазначає, по закінченню умовного терміну судимість знімається.

Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Як говориться в законі про військову службу, призовникам належить разова матеріальна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів (3200 гривень). Крім того, належить матеріальна компенсація, якщо під час служби солдат загине (гроші отримають батьки), або отримає інвалідність.

Відповідно до закону, роботодавці зобов’язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку (ч. 4 ст. 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03. 1992 р. № 2232-XII).

Сьому хвилю мобілізації планували провести минулого року, але звільнених у запас бійців замінили контрактники. Президент  заявив, що в листопаді минулого року всі мобілізовані українці повернулися додому. Як кажуть у Генштабі, рішення про чергову хвилю мобілізації в цьому році може прийняти лише президент.

«Якщо відбудеться загострення і нам треба буде значно наростити чисельність Збройних сил, звичайно, ми не зможемо обійтися без мобілізації. Що дуже важливо, ми фактично побудували професійну добровольчу армію. В основі цієї армії – професіонал-контрактник. А добровольча вона тому, що контракт підписують всі тільки добровільно. Це не мобілізація, коли хочеш – не хочеш, треба йти і захищати свою країну», – пояснив Олександр Турчинов – секретар РНБО.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ