Афера століття: львівські замки готують під приватизацію олігархам?

З травня 2017 році в обласній раді сплять і бачать, аби прийняти замки Львівщини (Підгорецький, Олеський і Золочівський) у комунальну власність обласної ради.
Сьогодні, 2 жовтня 2017 року. відбулось засідання комісії Львівської облради з питань культури, на якому розглядали проект рішення про оформлення права власності облради на низку пам’яток національного значення, серед яких є вищезазначені замки, капличка Боїмів (Львів), П’ятничанська вежа (Жидачівський р-н) тощо.
Проект рішення хотіли розглянути на сесії 19 вересня 2017 року без професійного висновку членів комісії з питань культури. Тому питання для стороннього ока відклали, хоча насправді це відбулося через значний суспільний резонанс. Про це повідомляє ГО “Громада та ініціатива”.
Єдиною підставою для набуття у комунальну власність замків був лист директора Львівської національної галереї мистецтв Т. Возняка.
У цьому документі Т. Возняк звертався до обласної ради і облдержадміністрації щодо сприяння у переукладенні договорів оренди на низку об’єктів, які перебувають у користуванні галереї, але аж ніяк не прийняти замки у власність облради.
Жодних інших документів, висновків, позицій ні юридичного відділу облради, ні облдержадміністрації, ні міністерства культури до проекту рішення не додавалось.
Як повідомила на комісії колишня директор національної галереї Л. Возницька, уже після того, як її звільнили з посади, один із заступників голови облради викликав її до себе щодо питання передачі об’єктів галереї у комунальну власність.
Природно, що депутати висловили сумнів у легітимності та доцільності такого проекту рішення. Тому комісія з питань культури вирішила вдруге перенести розгляд цього питання уже на 9 жовтня 2017, поки не будуть надані усі супровідні документи та обгрунтування.
До слова. На комісію так і не з’явилися ні М. Бандра (управління майном спільної власності облради), ні Т. Возняк (національна галерея мистецтв), що може свідчити про консолідовану змову цих органів у питанні подальшої долі національних пам’яток.
На жаль, ця каденція облради проголосила курс на продаж усіх ласих комунальних приміщень під приводом відсутності коштів на утримання. У розхід уже пішли приміщення громадських організацій та лікарні. Є інформація, що хочуть виставити на продаж навіть дитячі табори. Тому зрозуміло, що такі об’єкти як замки не можуть бути поза увагою наших місцевих олігархів.
22140953_484893295215582_4786323950492847501_n

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ