Агропідприємства Львівщини активно готуються до жнивної кампанії

У 2020 році під посівами сільськогосподарських культур за всіма категоріями господарств є 699,5 тис. га, (на 2,4 тис га більше до 2019).
Зернових та олійних культур вирощується на площі 468,5 тис. га, з них 75,7 % площа у с.г. підприємствах (354,9 тис. га) та 24,3 % площа у господарствах населення (113,6 тис. га).

В межах підготовки до жнив аграріям акцентують увагу на важливості пожежної безпеки:

– одна група заходів – це підготовка матеріальної бази і технічних засобів збирання, транспортування, зберігання врожаю;
– друга група – це навчання, інструктування кадрів, відпрацювання планів реагування та взаємодії.

“В області проводиться широка роз’яснювальна робота у колективах господарств серед працівників та серед сільського населення щодо виконання вимог законодавства з протипожежної безпеки, зокрема розповсюдження різних інформаційних матеріалів в електронному вигляді та друкованому вигляді. Аграрії найбільше зацікавлені у пожежній безпеці, адже це їх економічна безпека та економічний результат діяльності. Тому розуміють і долучаються до проведення роботи щодо орієнтування та спонукання якнайширшого кола громадськості обов’язкового дотримання норм протипожежної безпеки, правил поведінки при настанні надзвичайної ситуації”, – наголосила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Юлія Шопська.

Для задіяних на жнивах проведуть планові і додаткові інструктажі із правил пожежної безпеки та охорони праці.

Важливо до початку збирання зернових та олійних культур, в першу чергу ранніх, сільгосппідприємств та фермерських господарствами опрацювати плани щодо використання соломи, визначити наявність технічних засобів для цього.

«Важливо зберегти не тільки урожай але і родючість грунтів. Основний закон землеробства – закон повернення. Все що забрали з грунту потрібно повернути в грунт. За відсутності або за недостатнього обсягу виробництва органічних добрив дуже важливо усю побічну продукцію, в даному випадку солому, заробити в грунт. Подрібнити і приорати, посіяти та приорати разом із сидератами, застосувати мікробні препарати для прискоренні процесів гумініфікації. Більшість аграрних підприємств дотримуються такого алгоритму, однак у господарствах населення є технічна проблема з подрібненням соломи. Вирішення даної проблематики є відкритим питанням для наукових установ, влади, бізнесу», – зазначила Юлія Шопська.

За її словами, для кращої скоординованості на жнивах 2020 суб’єктів господарювання, органів влади, місцевого самоврядування, громадськості департаментом агропромислового розвитку ЛОДА спільно з ГУ ДСНС у Львівській області напрацьований «Комплексний план спільних дій щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки жнивної компанії 2020 року».

Спільні та скоординовані дії дадуть можливість в першу чергу забезпечити недопущення виникнення надзвичайних ситуацій під час жнивної кампанії та своєчасного і належного реагування в разі настання таких випадків.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ