Автовласників хочуть обкласти новим податком

Нещодавно міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив про необхідність повернення екологічного податку з транспортних засобів, які є найбільшими забруднювачами довкілля.
За його словами, так званий «паливний податок» успішно зарекомендував себе в країнах Європейського Союзу, де надходження від нього досить високі і обкладаються різні види двигунів і палива.
Близько 80% забруднення атмосферного повітря в середньостатистичних українських містах – це забруднення від транспорту, приватного і муніципального.
Але, така ініціатива таїть в собі багато небезпек для автомобілістів. Це додаткові побори з автотранспорту, які не несуть в собі конструктиву. В Україні і так одні з найвищих цін на старі автомобілі в Європі, що спровокувало цілу хвилю імпорту нерозмитнених машин із сусідніх країн за всілякими схемами.
Крім цього, екологічний податок таїть в собі ще одну небезпеку. За допомогою нього Кабмін буде «виживати» з ринку старі автомобілі, зазначає Омельницький. Можливо це буде не зараз, а на другий, третій рік його дії, але це обов’язково буде. Але якщо в інших країнах була запропонована програма утилізації старих автомобілів, компенсація власникам, які хочуть здати старі машини в металобрухт, то є ризик, що в українській інтерпретації власників старих автомобілів просто «задавлять» високою ставкою податку, зробивши їх експлуатацію нерентабельною.
Варто відзначити, що транспортні засоби в Україні були звільнені від сплати екологічного податку у 2015 році.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ