Четверта річниця трагедії під Волновахою

Чотири роки тому, 22 травня 2014 року, неподалік міста Волноваха Донецької області відбувся бій 51-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України із проросійськими бойовиками угруповання “ДНР”.
Втрати ЗСУ в цьому бою стали найбільшими від початку антитерористичної операції та взагалі за історію української армії до того часу.
Загалом загинуло 18 бійців 51 омбр, ще близько 30 отримали поранення. Багато з тих, хто вижив, лікуються й досі.
У 2015 році волонтери виготовили пам’ятну меморіальну плиту з іменами загиблих, яку встановили на місці побоїща під Волновахою.
Приблизно між 4-ю та 6-ю ранку 22 травня на табір 51-ї бригади, що розмстився між селищами Ольгинка та Володимирівка неподалік регіонального ландшафтного парку Великоанадольський ліс, напали бойовики “ДНР”.
Вони приїхали на кількох автомобілях, два з яких були броньованими інкасаторськими машинами “Приватбанку”. Ймовірно, українські військові пропустили їх повз блокпост, після чого були розстріляні впритул зі стрілецької зброї, протитанкових гранатометів, кулеметів, мінометів.
Поранених добивали снайпери, які засіли обабіч дороги в лісопосадці.
Як стверджують очевидці, бійці ЗСУ не відкривали вогонь на ураження, а стріляли у повітря й по ногах супротивника (на той час серйозність воєнних дій, охрещених абревіатурою АТО, більшість українських військовослужбовців іще не усвідомлювала).
Уже після завершення бою прибуло підкріплення – гелікоптери Мі-8. Очевидно, не маючи зв’язку із землею, пілоти вирішили, що вцілілі бійці 51 омбр – це терористи, і відкрили по них вогонь.
За повідомленням Міністерства оборони України, сепаратисти мали на меті прорвати кільце сил АТО, однак українським військовим вдалось відбити атаку та втримати контроль над блокпостом.
Серед причин, що призвели до фактичного побоїща й значних людських втрат, військові експерти називали низький рівень бойової і тактичної підготовки, відсутність розвідки місцевості, належного технічного забезпечення та взаємодії з іншими підрозділами, які могли б прийти на допомогу та відсутність бойової охорони.
1432557600
Більше новин на: https://yavoriv-info.com.ua

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ