Чи мають пільги учасники АТО в зарахуванні дитини в дитсадок?

Улаштувати дитину в дитячий садок для багатьох сімей сьогодні є справжньою проблемою. Проте в наших захисників є всі законні підстави для позачергового зарахування дитини в заклад.
Чому ж влаштування дитини в садок для багатьох стає справжньою проблемою?
По суті, причиною цього є банальна нестача місць у ДНЗ. За даними Державної служби статистики України, у країні діє понад 14 тисяч дошкільних навчальних закладів, у яких виховують більш як мільйон дітей. Серед них лише в столиці понад 110 тисяч дошкільнят, і їхня кількість щороку зростає. Як зазначають у Міністерстві освіти і науки, найголовніші причини браку місць у ДНЗ — це підвищення народжуваності в країні та передача ще в 1990-х роках будівель дошкільних навчальних закладів у користування організаціям інших відомств, а також прийняття в ДНЗ протягом трьох останніх років значної кількості дітей, тимчасово переміщених із району АТО. Цих дітей було зараховано до ДНЗ позачергово, згідно з пільгами, які надає Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
Які ж пільги передбачено в законодавстві України для дітей військовослужбовців та учасників АТО?
Відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», дітям військовослужбовців, зокрема учасників бойових дій в АТО (відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), дітям військовослужбовців, які загинули або померли чи зникли безвісти під час служби, надано пільги на першочергове зарахування в дошкільні навчальні заклади за місцем проживання. Але звернутися в ДНЗ варто завчасно, адже там також існують квоти на кількість пільговиків у групі. Їх має бути не більш як 20 відсотків. Отже, за умови наявності пільги процедура влаштування дитини в ДНЗ не така вже й складна. До письмової заяви треба додати медичну довідку про стан здоров’я дитини з висновком лікаря; довідку дільничного лікаря про епідеміологічне оточення; свідоцтво про народження; довідку, що засвідчує пільгу, і посвідчення військовослужбовця, учасника УБД.
А що робити тим, хто ще не отримав посвідчення УБД або досі перебуває на Сході країни?
Як говорить перший заступник директора Департаменту освіти і науки молоді та спорту КМДА Вікторія Челомбітько, таким бійцям, згідно з рішенням місцевих рад «Про надання додаткових гарантій учасникам АТО та членам їхніх сімей», можна надати довідку про відрядження в район АТО з метою виконання завдань із захисту України та її територіальної цілісності.
Дітям учасників бойових дій АТО надають безплатне харчування в закладах дошкільної освіти.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ