Чому не варто заїдати стрес їжею

В.о. міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила на своїй Facebook-сторінці, чому не варто заїдати стрес їжею.

«Ми говоримо про стрес як щоденний негативний досвід і шукаємо способи його подолання. Водночас в пошуках боротьби з цим станом ми часто вдаємось до речей, які здатні принести лише моментне полегшення, а в майбутньому – проблеми зі здоров’ям. Наприклад, заїдати стрес їжею», – зазначила вона.

Зауваживши, що стрес – це відповідь організму на раптові зміни довкола, коли він вирішує, що щось загрожує безпеці чи комфорту.

«Тобто, це наша захисна реакція. Втім, коли стрес тривалий, страждають мало не всі системи нашого організму: серцево-судинна, імунна та травна. Постійне напруження впливає і на наші харчові вподобання. Дослідження вказують, що фізичний або емоційний стрес стимулює споживання їжі з великим вмістом жирів та цукру. Адже гормон стресу – кортизол в комбінації з високим рівнем інсуліну, посилює апетит та прагнення солодкої і жирної їжі. Солодке в свою чергу дарує мозку задоволення», – пояснила Уляна Супрун.

Таке замкнене коло, за її словами, призводить до споживання надмірної кількості шкідливої їжі, від чого зростають ризики появи надмірної ваги. Втім, переїдання, як вона наголосила, не єдина шкідлива звичка, яка може додати зайвих кіло. Стрес тягне і нові не менш небезпечні звички: багато кави, алкоголю, куріння, які начебто допомагають заспокоїтись.

Деякі дослідження вказують, що існує поведінкова різниця в боротьбі зі стресом між чоловіками та жінками. Наприклад, що заїдати стрес більш схильні жінки, в той час, як чоловіки більше палять та вживають алкоголь.

«В будь-якому випадку, їжа, алкоголь чи сигарети не допоможуть позбавитись від стресу та покращити настрій. Їх надмірна кількість в комбінації з порушенням сну та гормональним дисбалансом можуть дуже сильно зашкодити вашому здоров’ю. Слід не просто ховатись від стресу, а намагатись активно йому протидіяти! Повноцінне харчування, сон, спілкування з близькими та фізична активність – найкращі методи в боротьбі зі стресом», – зазначила вона.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ