Чому «солодкі свята» шкідливі для здоров’я

Солодощі давно стали традиційними новорічними та різдвяними смаколиками. Проте надмірне споживання солодощів може стати причиною різних захворювань, наприклад, зубного карієсу, ожиріння та діабету. Про це інформує пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій, зниження до 5% матиме додатковий зиск для здоров’я. Вільний цукор міститься не лише в кондитерських виробах, а й в меді, сиропах, соусах, напоях, молочних продуктах зі смаковими добавками, цукатах, фруктових та овочевих соках. Відповідно до результатів дослідження харчування дітей в Україні в 2018-2019 роках надмірна калорійність їжі, а також незбалансованість раціону є надзвичайно поширеними.

У Міністерстві охорони здоров’я дали декілька порад, як зменшити кількість солодкого у святкові дні:
Обмежте рівень споживання цукру до 5 % від загальної кількості спожитих калорій. Така кількість вільного цукру знаходиться у склянці фруктового соку або у п’ятьох чайних ложках цукру, якщо мова йде про добову норму.
Замініть цукерки та кондитерські вироби альтернативними солодощами. Це можуть бути свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі, пастила, натуральний зефір.
Будьте наполегливими. Навіть якщо з першого разу дитина відмовилась від здорового десерту, продовжуйте пропонувати.
Обмежте споживання солодких напоїв. Особливо це важливо для дітей раннього віку, які традиційно споживають кілька порцій соку в день. Святкове оформлення та подача їжі приверне увагу дитини та заохотить скуштувати.
Уважно вивчайте маркування продуктів, які ви пропонуєте дітям. Відмовтесь від споживання їжі з трансжирами.
Готуйте домашні солодощі разом з дітьми. Тоді ви будете впевнені в якості всіх інгредієнтів, які використовуєте. Крім того, це дозволить вам створити атмосферу справжнього родинного свята.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ