Ціни на продукти в Україні: що подорожчало найбільше

В Україні від квітня 2022 по квітень-2023 року загальне зростання цін склало 21,7%. Зокрема, найбільше подорожчання зафіксували на яйця – 129,3%.

Такі дані наводить Держстат, повідомляє ТСН.

Зазначається, що більш ніж на 20% зросли ціни низки продуктів. Серед них:

риби та продуктів з неї – на 28,8%;
овочів – на 27,9%;
фруктів – на 24,4%;
м’яса та м’ясопродуктів – на 22,5%;
цукру – на 20,5%.
На 10% одразу кілька груп продуктів подорожчало:

масло, що зросло в ціні на 15,9%;
сир та творог – на 15,1%;
хліб – 14,6%;
хлібопродукти – на 12,7%;
молоко – на 12,2%;
макаронні вироби – на 11,1%.
Попри це, найменше в ціні зросла соняшникова олія. Вона здорожчала на 1,4%.

Голова парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайда повідомив, що ціни на їжу в Україні знижуватимуться. Основна з причин – збільшення пропозиції від домогосподарств через потепління. А також зменшення попиту від населення.

«Молода картопля, капуста, морква та буряк – все це наприкінці травня, на початку червня може піти в ціні на спад, коли збільшиться пропозиція від вітчизняних виробників. Є надія, що цього року буде більше фруктів, овочів та баштанних з деокупованих районів Херсона. А це може позначитися і на зменшенні цін на ці продукти», – зазначив депутат.

При цьому він зазначає, сказати чи суттєво впадуть ціни на продукти – важко. Адже під час війни значно подорожчала логістика.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ