День маяка

Маяки будувались з якнайдавніших часів — найвідомішим маяком в історії є одне з чудес світу — Александрійський маяк, побудований в 3 столітті до н. е.. І Греки і фінікійці вогнями кострищ розмічали небезпечні проходи.

По мірі ускладнення конструкції маяків як джерело світла використовували кам’яне вугілля, ріпакову олію, гас.

Важливим етапом розвитку оптичного оснащення маяків став винахід в 1820 році лінз Френеля, що дозволили значно збільшити інтенсивність світлових пучків.

Удосконалювалася тримальна конструкція, з’явилося декілька типів маяків. Перший річковий плавучий маяк з’явився в 1729 році в гирлі Темзи, а через 60 років — в Північному морі — перший морський плавучий маяк.

У Північній Америці перший дерев’яний маяк поблизу Бостона був побудований 1716 року. Взагалі ж будівництво маяків йшло дуже поволі, у всьому світі на початок 19 століття їх було не більш ста.

1867 року в Одесі ввели в експлуатацію перший у Російській імперії електричний маяк.

Величезний внесок у вдосконалення конструкції маяків був зроблений на початку 20 століття шведським ученим Густавом Даленом, винахідником сонячного клапана, який дозволив автоматизувати роботу маяків, включаючи маяк вночі і вимикаючи при сонячній погоді. Необхідність в доглядачах маяків практично відпала, їх завдання зводяться тільки до екстреного ремонту маяків. Найважливіші маяки повністю автоматизовані. Удосконалення в навігації, застосування GPS привели до скорочення неавтоматизованих маяків, останній такий маяк був демонтований в 1990-ті роки.

День маяка відзначається 7 серпня.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ