День пам’яті святої великомучениці Катерини

7 грудня православні християни відзначають День пам’яті святої великомучениці Катерини.

Історія святої Катерини Християнство описує Катерину Олександрійську як «наречену Христову», яка зазнала жорстоких тортур і була вбита за свою віру. Дівчина народилася у другій половині III століття в Олександрії, у знатній і багатій сім’ї. Її мати була таємною християнкою і долучила Катерину до віри. Згідно з переказами, після хрещення дівчині наснився сон, в якому Господь дав їй перстень, заручивши її на собі. Коли вона прокинулася, то знайшла перстень на своїй руці. Катерина почала активно проповідувати християнство. Римський імператор Максимін намагався спокусити її багатством і славою, щоб вона відмовилася від віри. Дівчина відмовилася, за що її піддали тортурам і позбавили волі, а потім стратили. Дві частинки мощей Катерини Візантійської зберігаються в Німеччині. Частина мощей була передана в дар Катерининському собору.

Згідно з народним повір’ям, Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам відшукати свого судженого. День Катерини також називають «святом дівочої долі». Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити вранці 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини.

За днем святої Катерини, як і за багатьма іншими святами, намагалися передбачати погоду. У ходу були прислів’я: «Катерина по воді, то Різдво по льоді», «На святу Катерину ховайся під перину», «Як на Катерини холодно, то буде голодно».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ