День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні

22 червня 1941 року у тюрмах Західної України енкаведисти почали розстріли в’язнів – переважно діячів ОУН, інтелігенції та національно свідомих громадян.
Всього радянська влада стратила 24 000 в’язнів, коли війська СРСР відступали з Західної України.
Читайте більше тут: Новини Львівщини
Лише в тюрмі на Лонцького тоді загинуло більш ніж тисяча людей. Самі автори проекту кажуть, що вбачають паралелі між трагедією тієї війни та нинішніми подіями на Сході.
Не дивлячись на те, що багатьом визнаним і компетентним військовим історикам вдалось майже у найдрібніших подробицях, відтворити хід подій тих далеких років і знайти відповідь на безліч питань, перед нами напевно ще на тривалий час залишиться незрозумілим одне – чому за права, благополуччя і прогрес однієї частини людей, об’єднаних якоюсь загальною ідеєю, обов’язково повинні розплачуватися своїм життям, здоров’ям і перспективами інші?
22 червня 1941 року, 4:00 ранку, мить …, і шквал крові, болю і смерті. Він тривав кілька довгих років, одних із самих довгих років в житті тих, кому вдалось пережити весь цей жах на нашій землі. А багатьом не вдалось. Не судилось пережити цю мить, адже це тільки мить у тисячолітній історії всього нашого людства.
Україна встановила Указом Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000, пам’ятна дата має назву «День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні»; Росія – Указом Президента Російської Федерації від 8 червня 1996 року № 857 “Про День пам’яті і скорботи”; Білорусія 22 червня відзначає як «День всенародної пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни».
Пам’ятаємо! Сумуємо!
Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ