День весняного рівнодення: традиції та прикмети

День весняного рівнодення є важливою віхою зміни сезонів, адже це й астрономічний початок весни.
20-21 березня наступає момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними.
Весняне і осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком, який і прийнятий для вимірювання часу.
Тропічний рік складає приблизно 365,2422 сонячних діб, тому рівнодення припадає на різний час діб, пересуваючись вперед щоразу майже на 6 годин.
Юліанський рік становить 365 і 1/4 діб. Вставний день високосного року повертає рівнодення на колишнє число року. Але тропічний рік трохи менший юліанського, і рівнодення насправді повільно відступає за числами юліанського календаря.
У григоріанському ж літочисленні внаслідок пропуску трьох днів у 400 років воно майже нерухоме (григоріанський рік в середньому становить 365,2425 діб).
З прадавніх часів весняне рівнодення вважали великим святом, а в першу неділю після настання рівнодення у слов’ян святкувся Велик-день – «великий день», – сонячне свято, час коли день перемагає ніч («великий день»), весна – зиму і починається новий рік за сонячним календарем.
З цим днем пов’язано багато прикмет:
– Рівнодення з давніх часів вважається магічним святом, а тому навіть думки людини в цей день можуть зробити сильний вплив на подальшу долю. Тому наші предки вірили, що в цей день потрібно думати тільки про хороше, щоб у прийдешньому році тільки хороше і добре.
– Якщо на свято видалася тепла погода, то заморозків можна вже і не чекати.
– Яка погода буде в цей день, така буде і наступні 40 днів.
– А ось сумувати в день весняного рівнодення не можна у жодному разі, інакше так і проїдеш цей рік у зневірі і нещасно. Вважалося чим радісніше і веселіше пройде цей день, тим краще пройде і весь рік.
Оскільки це свято вважається ще й магічним, то ворожіння цей день набували особливу силу. Адже багато хто вважав, що сили добрих відьом і злих зрівнювалися. Крім того, внаслідок того, що попередником цього свята є, багато дівчат використовували схожі ворожіння. Так, наприклад, в цей день теж пекли млинці, і якщо перший млинець грудкою, то вони вірили, що вийдуть заміж вже в цьому році.
Коли дівчина хотіла дізнатися якої статі буде її перша дитина, то вона стежила за тим, хто візьме перший млинець зі святкового столу. Якщо чоловік, то потрібно чекати хлопчика, і відповідно якщо жінка, то дівчинка.
Багато дівчата вірили, що саме цієї ночі сни будуть віщі. Перед сном зазвичай багато ворожили на чоловіка – клали під подушку два тузи (пікового і бубнового), трефовую десятку, ключ, кільце (тільки не обручку), скоринку хліба, гілку верби і шматочок пирога. Всі предмети необхідно було загорнути у білу хустку. Ранок дівчини судили про майбутнє, в залежності від того, що з цього приснилося:
– якщо кільце, то скоро буде весілля;
– якщо яка-небудь карта пікової масті, то до біди;
– якщо ключ, то до успіху в роботі;
– якщо пиріг або тістечка, то скоро буде удача і радість;
– якщо хліб, то до успіху на роботі;
– якщо будь-яка рослина, то це до хорошим несподіваним новин;
– якщо бубнова карта, то чекайте збагачення;
– якщо трефова карта, то чекайте переїзду.

1446191895_vesnyane-rvnodennya-2016-20-bereznya.-vorozhnnya-prikmeti-obryadi-v-den-vesnyanogo-rvnodennya

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ