День відкриття Антарктиди

Слово «Антарктика» означає «навпроти ведмедя».
Чому? Стародавні греки назвали крижаний північ «Арктікос» на честь сузір’я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі, але тут не живуть білі ведмеді – для них тут дуже холодно. Антарктида з грецької перекладається як «протилежність Арктиці».
28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах “Восток” і “Мирный” під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена и М. П. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду – шостий і останній відкритий материк, але аж до цього дня територія Антарктиди не належить жодній країні світу, а її площа становить 13 мільйонів 661 тисяч кілометрів (континентально близько 52 млн км). Взимку материк Антарктиди значно додає в розмірах.
Цікаво, що Антарктида – єдиний континент без своєї зони часу. Це не тільки найхолодніше місце Землі, але і саме сухе. Середня кількість опадів в Антарктиці становить лише 10 сантиметрів, незважаючи на це, Антарктика містить до 70% від запасів всієї прісної води на планеті.
Клімат і поверхня цієї місцевості так нагадують умови на Марсі, що NASA проводили тут випробування космічної програми «Вікінг». Тут же знаходяться точки самого сильного і тривалого вітру, найпотужнішої сонячної радіації. Найнижча в світі температура, яка булв зафіксована в Антарктиді офіційно – 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку – мінус 30-50 градусів.
Тут росте лише два види рослин, причому квіткових – Антарктичний Луговик і Колобантускіто. Вони ростуть в найтепліших зонах материка, в районах двох діючих вулканів. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною.
Зараз в Антарктиді позмінно проживає не більше 4 тисяч чоловік.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ