Державна програма «Доступні ліки»: як це працює на Львівщині

Зараз діє оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

На початку осені до списку включили шість препаратів морфіну для паліативних пацієнтів та тест-смужки для глюкометрів.

Загалом програма реімбурсації складається з 515 лікарських засобів та медичних виробів, з яких: 232 – для лікування серцево-судинних захворювань, 53 – для лікування цукрового діабету 2 типу, 4 – для лікування нецукрового діабету, 23 (+9 комбінацій) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, 65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії, 7 – для лікування хвороби Паркінсона, 21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді, 72 – препарати інсуліну, 6 – для знеболення паліативних хворих, 23 – тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Нагадаємо, що отримати препарати безоплатно або з частковою доплатою можна за електронним рецептом в аптеці, яка уклала договір з НСЗУ. Дізнатись, чи входять ліки у програму реімбурсації можна зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 або до аптеки та уточнити наявність препарату.

«Завдяки цій Програмі ліки та засоби медичного призначення для пацієнтів стали фінансово доступніші й з кожним етапом реалізації реєстр поповнюється новими напрямами. Все, що необхідно зробити – це прийти до сімейного лікаря та отримати електронний рецепт»,- зазначила в. о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Загалом на Львівщині в програмі реімбурсації беруть участь 1035 аптек. З початку дії програми вже відшкодували ліків на суму 587,67 млн грн., виписали 3,48 мільйона рецептів.

Департамент охорони здоров’я спільно з Львівським обласним інформаційно-аналітичним центром медичної статистики проводить робочі виїзди в територіальні громади області для роз’яснення нововведень у Програмі та її переваги. Наразі таких виїздів було 6, у них взяли участь представники 24 територіальних громад області.

«Зараз держава робить все, аби пацієнт зміг безперешкодно скористатись Програмою та отримати доступні ліки. Крок за кроком ми робимо медицину кращою», – наголосила Наталія Літвінська.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ