До України їдуть мандарини: яку ціну чекати зараз і під Новий рік

Мандариновий сезон в Україні уже розпочато. На оптових ринках цитруси продають по 41 грн/кг.
Однак, вже невдовзі ціни повинні почати падати.
Останні три роки імпортери не надто раділи від торгівлі в Україні. Через девальвацію гривні ціни подвоїлися 2014 року, що і позначилося на попиті. Так, 2014 року до України завезли на 38% мандаринів менше, ніж в докризовий період. А 2015-го імпорт становив всього 112 тис. т – ще на 40% менше. Лише 2016 року імпортери відзначили невелике збільшення продажів. За минулий сезон до України ввезли 150 тис. т мандаринів на суму понад 95 млн доларів. Постачальники сподіваються, що 2017 рік виявиться не гіршим.
Разом з тим, експерти нагадують, що пік сезону припадає на грудень, коли українці активно закуповують продукти до новорічного столу. Тоді відзначаються і найнижчі ціни на екзотичний фрукт. Торік в перші два тижні жовтня ціни на мандарини знизилися з 43 до 30 грн/кг. А на початку листопада впали до 22-25 грн/кг.
Тієї ж цінової динаміки чекають і нинішнього сезону. Якщо зараз оптові відпускні ціни на мандарини в Україні становлять близько 41 грн/кг, то через 15-20 днів можна розраховувати на 15-20% падіння вартості. Мінімальних ж цін на мандарини українці дочекаються в 20-х числах грудня. Минулого року, наприклад, в цей період за кілограм фруктів оптовики просили 20-21 грн.
Основним експортером мандаринів до України залишається Туреччина. На частку цієї країни припадає близько 50% всіх поставок.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ