Доступні ліки: спростування міфів

Урядова програма «Доступні ліки» стартувала лише тиждень тому, а вже почали з’являтись міфи щодо неї. Спростування одного з них.
Компенсація від держави за препарати з програми «Доступні ліки» копійчана, пацієнт доплачує значну суму. ЦЕ міф.
У програмі «Доступні ліки» беруть участь 157 торгових найменувань препаратів. Держава повністю компенсує вартість 23 препаратів. Найдешевший з них – Фуросемід – 8,12 грн. (українського виробництва), застосовується для зниження тиску. Найдорожчий – Будесонід Інтелі (іспанського виробництва) – 525,45 грн., від астми. Ці препарати можна отримати в аптеці за рецептом безкоштовно.
За інші ліки з переліку пацієнт доплачує в середньому 10-30% вартості.
Наприклад, за Бісопролол, що застосовується для лікування серцево-судинних захворювань, від вітчизняного виробника найменша доплата складає всього лише 38 копійок. Найбільша доплата за цей же препарат німецького виробництва – 25,74 гривні. При цьому людина має можливість обрати, адже до програми включений Бісопросол від дев’яти виробників.
Інший приклад – препарат для лікування астми Будесонід іспанського виробництва, що коштує 525,45 грн., людина отримає в аптеці безкоштовно. А за цей же препарат фінського виробництва, який коштує 605,77 грн., доплатить 80 грн., що складає 13% вартості препарату.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ