Громадські організації спільно зі школами запрошують до участі у конкурсі на здобуття гранту

Фонд Східна Європа та німецька неурядова організація ChildFund Deutschland e.V. оголошують конкурс проєктів серед громадських організацій, спрямованих на створення пілотних соціальних шкільних підприємств.

Соціальне шкільне підприємництво – один із найбільш успішних методів розвитку молодіжного підприємництва, соціальної відповідальності та підготовки до свідомого життя вже у школі.

«Така проєктна бізнес-модель «дорослих» форм підприємництва створюється самими учнями та за їхньої ініціативи і працює за всіма правилами бізнесу, але у межах школи. Через інструмент соціального шкільного підприємництва учні навчаються ухвалювати самостійні рішення на всіх етапах діяльності їхньої «фірми» – від її реєстрації до організації виробничого процесу. Ролі в такій фірмі розподілені саме між учнями, які можуть бути керівниками, маркетологами, спеціалістами зі збуту тощо. Вчителям належить роль менторів, які можуть надавати поради та імплементувати в освітній процес певні аспекти роботи такого підприємства», – пояснили організатори.

Соціальне шкільне підприємство може займатися виробництвом будь-яких товарів чи послуг, які не шкодять довкіллю та людям: приміром, шити одяг та аксесуари з вторинної сировини, вирощувати зелень, виробляти компост, розробляти дизайн та надавати рекламні послуги тощо. Дохід фірми може використовуватися на розвиток власне підприємства, на пізнавальні заходи для учнів, соціальні, екологічні чи гуманітарні цілі.

«Концепція соціального підприємництва відносно нова для України. У розвинений країнах генераторами більшості ідей соціального підприємництва є молодь. Саме тому, там у навчання на рівні бакалаврату включені такі курси, як соціальні інновації та соціальне підприємництво. Нам також варто починати вчити дітей відповідального бізнесу», – наголосила керівник управління інновацій департаменту освіти і науки Ольга Котовська.

На підготовчі заходи для школярів та вчителів, організацію повного циклу роботи підприємства, закупівлю матеріалів, обладнання чи програмного забезпечення скерують грант до 100 000 гривень. Дохід фірми треба спрямувати на розвиток школи й пізнавальні заходи для учнів, соціальні, екологічні та гуманітарні цілі.

Втілення проєкту має зайняти не більше чотирьох місяців у період з 1 квітня 2021 до 31 липня 2021.

Участь у конкурсі можуть брати громадські організації у партнерстві з державними закладами шкільної освіти з малих міст чисельністю населення до 60 000 осіб та сільської місцевості.

Прийом заявок триватиме до 20 лютого. Деталі тут.

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ