Ігор Тенюх щодо Закону “про деокупацію”

Закон про деокупацію легалізує торгівлю на крові, загрожує «криміналом» військовослужбовцям та посилює агресора. Про це заявив сьогодні, 30 січня 2018 році, у своєму виступі на сесії Львівської обласної ради депутат Львівської обласної ради Ігор Тенюх.
За його словами, на четвертому році війни з Москвою влада так і не назвала війну війною.
«Цей закон закріплює фактичну капітуляцію в кримському питанні, передбачає застосування різних правових підходів до окупованих Москвою територій ‒ Криму, Донеччини і Луганщини, що є неприйнятним. Замість окупанта платити за утримання окупованих територій будуть українці. Так обов’язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, ст. 6 цього закону покладає на Україну, а не на агресора Росію.
У документі взагалі відсутні дати початку окупації Донбасу, а дата початку окупації Криму згадується лише в преамбулі, а отже не передбачає жодних правових наслідків. Відповідно, насправді з правової точкою зору Росія не визначається цим законом окупантом, адже без чітко окресленого початку дати окупації не можливо пред’явити будь-які претензії до Росії», – наголосив депутат.
За його словами, закон порушує визначений Конституцією порядок використання Збройних сил України.
«Нашим військовим фактично забороняють навіть не воювати ‒ захищатися. Більше того, цей закон фактично криміналізує їхні дії. Кожен з них при здійсненні кожного пострілу буде зобов’язаний доводити, що була безпосередня загроза його життю.
Цим законом влада фактично легалізовує торгівлю на крові. Так, умови торгівлі з тимчасово окупованими територіями можуть встановлюватися Кабінетом Міністрів без жодних законодавчих обмежень», – йдеться в заяві.
Депутат наголосив, що рада відмовилась включити до законопроекту поправку про денонсацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, а також Верховна Рада провалила спробу розірвати дипломатичні відносини з Російською Федерацією.

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ