Коли можна залишати дитину саму вдома

Коли найсприятливіший час для того, щоб залишати дитину саму вдома? Психологи вважають, що кожен випадок індивідуальний.

ФАКТ. Починається новий навчальний рік, і у багатьох батьків виникла проблема – з ким залишати дитину після школи. Далеко не всі батьки мають можливість забирати дитину після уроків, які закінчуються в 13: 00-15: 00. Іноді на допомогу приходять групи продовженого дня, але такі є далеко не у всіх школах. У таких ситуаціях доводиться вчити дитину самостійності, у тому числі – як залишатися вдома самій.

КОЛИ МОЖНА? Навіть найслухнянішу дитину важко зважитися залишити вдома саму. Брати приклад з наших батьків і бабусь – безглуздо, оскільки і час був інший, і діти дорослішали швидше. Крім того, психологи відзначають, що через те, що в ранньому дитинстві багатьох людей залишали вдома самих, у дорослому віці вони бояться залишатися наодинці. Фахівці радять не залишати дітей самих до семи років. Після семи все індивідуально – батьки повинні враховувати особливості своєї дитини, її навички.

ЩО ПОТРІБНО ВРАХОВУВАТИ? Перш ніж залишити дитину саму, переконайтеся, що вона може самостійно забезпечити себе всім необхідним – налити води, перекусити, пограти на самоті, зателефонувати вам у разі неприємностей. Дитина повинна бути ознайомлена з технікою безпеки і знати, що робити в разі непередбачених ситуацій – пожежі або пориву труби водопроводу.
Необхідно враховувати і психологічну готовність дитини. Запитайте, чи буде їй спокійно залишатися самій, чи не буде вона боятися і відчувати стрес.
Ні в якому разі не можна залишати дитину саму, якщо вона плаче і просить вас не йти.

ЕКСПЕРИМЕНТ. Якщо ви впевнені, що ваша дитина готова до самостійності, можна починати експерименти. Для початку залишайте дитину на нетривалий час. Наприклад, можете сходити в магазин. Не квапте події – якщо дитина добре переживає самотність, можете збільшувати час відсутності.
Обов’язково займіть дитину, придумайте їй завдання, які вона повинна виконати до вашого приходу. Це можуть бути не тільки шкільні домашні завдання, а й невеликі доручення по дому.
Щоб дитина могла самостійно перекусити, починайте заздалегідь навчати її готувати прості страви. Наприклад, вона може змішати сир з йогуртом, додавши туди горіхів або ягід. Також можна навчити користуватися дитину мікрохвильовкою.
Обов’язково позначте час, коли ви повернетеся. Так малюкові буде спокійніше чекати вас. Після повернення додому намагайтеся не лаяти дитину за влаштований безлад – будьте терплячі. Починайте з малих кроків і за кілька місяців ваша дитина стане самостійною – «повністю автономною».

Більше новин на: Яворів Інфо

Поділитись:
НА ГОЛОВНУ